nieuws

Bakwedstrijd voor Echte Bakkers in Limburg

Nieuws 104

Bakwedstrijd voor Echte Bakkers in Limburg
Cyrille Dieteren, één van de deelnemers aan de bakwedstrijd. Foto: Archief Bakkerswereld

Zestien Limburgse Echte bakkers haken in op de populariteit van diverse bakwedstrijden op tv. Op woensdag 9 november zullen zij hun krachten meten in een heuse wedstrijd: Heel Limburg bakt voor professionals.

In Limburg wordt al jarenlang op topniveau gebakken. We spreken een van de deelnemende bakkers. ‘We zijn allemaal lid van het Echte Bakkersgilde. Daar doen we ook jaarrond mee aan bakwedstrijden. De Limburgse bakkers zijn het afgelopen jaar, net als voorgaande jaren, bekroond tot kampioen van Nederland. Daar mogen we best trots op zijn’, aldus Peter Hagedoren uit Hoensbroek.

Geen gemakkelijke strijd

Door het hoge bakniveau zal het woensdag geen gemakkelijke strijd worden. Om de wedstrijd in goede banen te leiden is er een onafhankelijke jury samengesteld onder leiding van ‘broodgoeroe’ Jan Zweistra. Deze zal worden ondersteunt door proefbakkers van grondstofleverancier Puratos. Enkele oudgediende bakkers uit Limburg nemen de vlaaikeuring voor hun rekening.

100 producten

Alle producten worden woensdagmiddag gekeurd op smaak, vorm, bakaard en algemene uitstraling. De keurmeesters zullen de beschikbare tijd hard nodig hebben, ze moeten namelijk 100 producten keuren. Alle bakkers leveren 6 producten in, te weten een Kerststol, krentenbollen, gevuld speculaas, een kersenvlaai, een amandelstaaf en een roombotercake.

De beste professional van Limburg

Voor de Limburgse bakkers blijft het tot woensdagavond nog spannend wie zich de onbetwiste winnaar mag noemen van deze editie van Heel Limburg bakt voor professionals. ‘We zijn collegiale vakbroeders en regelmatig komen we bij elkaar om kennis en kunde te delen. Maar in deze wedstrijd gooien we allemaal onze passie voor het bakken in de strijd, we willen allemaal winnen’, lacht bakker Cyrille Dieteren.

Reageer op dit artikel