nieuws

Winnares Gouden Gard: ‘Wow, ik heb hem gewoon in handen!’

Nieuws

Winnares Gouden Gard: ‘Wow, ik heb hem gewoon in handen!’
Gouden Gard-winnares Lotte Dierick

Lotte Dierick is de winnaar van de Gouden Gard 2016. Dat is dinsdag 11 oktober bekendgemaakt bij het Miele Experience Center in Vianen. De Zilveren Gard ging naar Marlon Koning. De leerling van het ROC Leiden legde ook beslag op Social Mediaprijs. Lotte Bode (ID-college Gouda) kreeg voor haar derde plaats de Bronzen Gard.

Jaarlijks organiseert de Vereniging Gouden Gard twee vakwedstrijden, de Gouden Gard en de Talentenprijs. Aan beide wedstrijden kunnen talentvolle jonge patissiers deelnemen. Zowel de Gouden Gard als de Talentenprijs kenden dit jaar voor het eerst het maximaal aantal deelnemers. De inschrijving voor de Talentenprijs zat zelfs als binnen enkele weken vol. In het Miele Experience Centre in Vianen werden maar liefst 13 Gouden Gard-showstukken aan de in groten getale aanwezige bezoekers getoond.

‘Uitverkocht in plaats van uitstervend’

Aan de Talentenprijs namen 35 toekomstige banketbakkers deel. Ook hun creaties waren voorafgaand aan de wedstrijd te bezichtigen.

Hidde de Brabander, voorzitter Vereniging Gouden Gard en toppatissier, sprak prachtige woorden richting de deelnemers: ‘Enige tijd dachten we dat het banketbakkersvak op sterven na dood was. Dat jullie ervoor zorgen dat zowel de Gouden Gard als de Talentenprijs ‘uitverkocht’ zijn, geeft aan dat banketbakken verre van uitstervend is! We gaan slechts een nieuwe fase in met ons vak. Dat blijkt ook uit de wedstrijd. Als er een social media-prijs wordt uitgereikt en een deelneemster trots vertelt dat ze via Google een plaatje heeft gezocht en dit heeft geprint op chocolade, weet je dat een nieuwe generatie patissiers aan het woord is.’

Gouden Gard

Winnares van de Gouden Gard 2016 is Lotte Dierick. Lotte studeerde in juni 2016 af aan het Summa College in Eindhoven en is sinds kort werkzaam bij De Patissier in Zoeterwoude. ‘Van mijn nieuwe baas kreeg ik alle ruimte en mogelijkheden om deel te nemen aan deze wedstrijd’, vertelt de kersverse winnares. ‘Dat is ook wel nodig, ik denk dat je hier alleen kunt winnen als je heel veel oefent. Het vergt maandenlange voorbereiding.’

Met 814 punten was Lotte veruit de beste. Ze koos als thema voor haar showtafel het heelal. ‘Afgelopen jaar bij mijn eindexamen koos ik ook voor dit thema. Onze leraar schrijft de eindexamenvoorwaarden zo, dat je eigenlijk een op een kunt deelnemen aan de Gouden Gard. Ik heb nu echter met andere producten gewerkt, zodat het toch net even een andere opdracht is.’ Lotte had totaal niet verwacht dat ze de wedstrijd zou winnen. ‘Hoewel ik al vaker heb meegedaan aan wedstrijden, was ik ontzettend zenuwachtig. Ik zou al blij zijn als ik niet laatste was, maar dat heeft anders uitgepakt. Ik kijk elke minuut naar mijn Gouden Gard en denk ‘Wow, ik heb hem gewoon in mijn handen! Bizar!’

Naast de Gouden Gard wint Lotte nog meer. Zo mag ze als VIP naar de finale van de World Chocolate Masters en krijgt ze een gepersonaliseerde bakkersbuis. Ook abonnementen op vakliteratuur en veel media-aandacht liggen op de loer. Lotte kan het nog allemaal niet geloven…

Tweede en derde plaats

De 778 punten van Marlon Koning van het ROC in Leiden waren goed voor de tweede plaats en zilveren gard. Marlon won daarnaast de social media prijs. De werken van alle deelnemers werden gefotografeerd en op bijvoorbeeld Instagram, Twitter en Facebook gezet. Marlon’s creatie was goed voor maar liefst 471 likes en daarmee is hij de terechte winnaar van deze prijs. De derde plaats ging naar Lotte Bode met 757 punten.

Onderdelen Gouden Gard

Voor de wedstrijd om de Gouden Gard werden op de wedstrijdlocatie in zes uur tijd de volgende onderdelen gemaakt:

  • showstuk, bestaande uit eetbare onderdelen
  • twee identieke desserttaarten met diameter tussen 14 en 18 cm
  • drie soorten friandises van maximaal 25 gram per stuk
  • twee soorten bonbons van maximaal 20 gram per stuk
  • drie soorten mens en/of dierfiguren van marsepein tussen 100 en 150 gram per stuk

Verschillende juryleden beoordeelden de gemaakte producten onder andere op gekozen thema, opbouw, vulling, smaak, combinatie en kleuren, originaliteit, hygiëne, orde en totale organisatie. Een optelsom van alle punten bepaalde wie de winnaar werd van de Bronzen Gard, de Zilveren Gard en de Gouden Gard. Naast het uitreiken van de drie Garden werd ook de SocialMedia-prijs (stemming via Twitter en Facebook) voor het mooiste showstuk uitgereikt. Elke deelnemer ontving van de Vereniging Gouden Gard een oorkonde en een medaille als bewijs van deelname.

Talentenprijs

Bas Klarenbeek wint de Talentenprijs

Bas Klarenbeek wint de Talentenprijs

Naast de Gouden Gard, wordt ook elk jaar de Talentenprijs uitgereikt. Maar liefst 35 leerlingen namen deel aan de wedstrijd, die dit jaar in het teken van ‘1001 nacht’ stond. Zij moesten twee identieke desserttaarten met een diameter tussen de 18 en 20 cm maken. De beschrijving en receptuur van hun taarten dienden vooraf te worden ingeleverd.

De deelnemers aan de Talentenprijs volgen een bakkerij- of horecaopleiding op niveau 2 of beschikken niet langer dan 18 maanden over dit diploma. Deelnemers zien de wedstrijd vooral als voorbereiding op hun eindexamenopdracht en leren er naar eigen zeggen ontzettend veel van.

Het toptalent van dit jaar is Bas Klarenbeek. Met 213 punten sleepte hij de eerste plaats in de wacht. Daarnaast won hij de Consumentenprijs. Anne Overmeer eindigde op de tweede plaats met 198 punten en Janna van Eijk werd knap derde met 189 punten.

Excellent talent

Naast de prijzen voor beide wedstrijden, waren er ook nog ‘Excellent Talent’ titels te verdienen in het Miele Experience Centre. Excellent talent is sinds dit jaar in het leven geroepen en wordt toegekend aan deelnemers die bovengemiddeld en uitmuntend presteren. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld smaak, techniek, innovatie, uitvoering, hygiëne en niveau. De jury was onder de indruk van de creaties van de jonge talenten. Diegene die voldoen aan de eisen krijgen op hun oorkonde de eervolle vermelding dat ze een excellent talent zijn. Dat het niveau binnen de wedstrijd erg hoog ligt, blijkt wel uit het feit dat 10 van de 13 deelnemers aan de Gouden Gard en 9 van de 35 deelnemers aan de Talentenprijs de eervolle vermelding in ontvangst mochten nemen. Van deze enthousiaste ‘talenten van de toekomst’ zult u ongetwijfeld nog veel horen.

Prijsuitreiking

Nadat alle bezoekers de showtafels van de Gouden Gard en de desserttaarten van de Talentenprijs hadden bezichtigd en een bezoekje hadden gebracht aan de sponsoren op het marktplein, was het tijd voor de prijsuitreiking. In een sfeervol verlichte zaal werden de prijzen op spetterende wijze uitgereikt. Een buikdanseres maakte het thema ‘1001 nacht’ aan de bezoekers bekend en ‘kofferdames’ openden de koffers met daarin de namen van de prijswinnaars. De presentatie was in handen van Ramona van Zweden. Zij nodigde diverse vakspecialisten en juryleden uit op het podium om de deelnemers hun prijzen te overhandigen. Na de grandioze prijsuitreiking was er de gelegenheid deelnemers te feliciteren en op feestelijke wijze na te praten.

Spetterende licht- en geluidshow

De sfeer tijdens de drukbezochte prijsuitreiking in het Miele Experience Center was ontzettend goed. Er waren heel veel mooie en speciale creaties, waardoor de jury en alle andere belangstellenden onder de indruk waren van al het jonge talent. De prijswinnaars werden met een spetterende licht- en geluidshow en met danseressen en ‘kofferdames’ bekendgemaakt. Het was een zeer feestelijke avond met veel enthousiaste deelnemers.

Reageer op dit artikel