nieuws

Heel Holland Bakt dankt succes aan positieve uitstraling

Nieuws

Het programma Heel Holland Bakt van omroep MAX is een groot succes. ‘Dat komt waarschijnlijk door de mengeling van herkenbaarheid en positieve tuttigheid’, zegt jurylid Janny van der Heijden.

Heel Holland Bakt dankt succes aan positieve uitstraling

Heel Holland Bakt is sinds juni op de Nederlandse televisie te zien. Inmiddels trekt de bakwedstrijd elke week meer dan een miljoen kijkers. ‘We wilden een leuk programma maken dat blijheid uitstraalt’, legt Van der Heijden uit aan NU.nl.

‘Wat ik vooral opvallend vind is dat de kandidaten zo leuk met elkaar omgaan’, vervolgt ze. ‘Ze zijn eigenlijk helemaal niet zozeer met een onderlinge strijd bezig. Ze helpen elkaar zelfs.’

Van der Heijden vond het ook belangrijk om de kandidaten in hun waarde te laten. ‘Om het maar platvloers te zeggen: er wordt niet afgezeken. Kandidaten vinden het al erg genoeg als iets mis gaat, dus dat hoef je er niet extra in te wrijven. Het heeft een positieve uitstraling. Ik denk dat het een groot deel van het succes is.’

Reacties

Jan Slagter, omroepbaas van MAX, zegt alleen maar goede reacties te krijgen over het programma. ‘Ik hoor nergens een onvertogen woord over Heel Holland Bakt.’

Het heeft Van der Heijden zelfs verbaasd. ‘Ik vind het zo opvallend dat iedereen positief erover praat. Hooguit heeft iemand een kritische noot op een uitspraak van mij, maar nooit over het programma zelf.’

Traditie

Slagter vindt dat Nederland van nature een ‘baktraditie’ heeft, wat het programma ook tot een succes maakt. Van der Heijden vindt dat wel meevallen. ‘Geen baktraditie zoals in Engeland in ieder geval’, zegt het jurylid. ‘We hebben natuurlijk het traditionele koekje bij de koffie. Dat is wel iets heel Nederlands. Maar op grote schaal bakken en zo divers als in Engeland, dat is het hier niet.’

‘Maar ja, als ik de reacties op het programma hoor, dan denk ik dat we heel Nederland wel aan het bakken krijgen’, zegt ze lachend. ‘Ik merk in mijn omgeving zelfs dat heel veel jeugd enthousiast is. Ik krijg ook bouwtekeningen van hele mooie taarten op WhatsApp.’

Reageer op dit artikel