nieuws

CBS: economie herstelt

Nieuws

De Nederlandse economie stond er eind oktober iets beter voor dan een maand eerder. Dat concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

CBS: economie herstelt

Het CBS zag vorige maand meer verbeteringen dan verslechteringen in de economie. Er is nog altijd sprake van laagconjunctuur, aangezien bijna alle indicatoren nog onder het langjarig gemiddelde staan. De economie gaat volgens het statistiekbureau echter ‘richting herstel’.


Zowel het vertrouwen van consumenten als ondernemers verbeterde vorige maand. De groei van de export bleef echter bescheiden, terwijl de consumptie en de investeringen verder afnamen. De slechte economische omstandigheden bleven duidelijk zichtbaar op de arbeidsmarkt. De werkloosheid liep opnieuw op. Het aantal banen, de vacatures en de door uitzendkrachten gewerkte uren gingen verder achteruit. Het CBS presenteert donderdag de eerste raming van de ontwikkeling van de Nederlandse economie in het derde kwartaal. Economen rekenen gemiddeld op een groei van 0,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal ging de economie nog 0,1 procent achteruit. Daarmee was voor het vierde achtereenvolgende kwartaal sprake van krimp.

Reageer op dit artikel