nieuws

Gommans scoort hattrick in Weihnachtsstolcompetitie

Nieuws

Gommans scoort hattrick in Weihnachtsstolcompetitie
Foto: Echte Bakkersgilde

Gommans, De Echte Bakker met winkels in Sevenum, Venray, Swalmen en Boxmeer, evenaart zijn eigen recordscore van 8,4 en heeft voor het derde jaar op rij de allerbeste Weihnachtsstol van Nederland gebakken. Echte Bakker Hagedoren in Hoensbroek eindigt net als vorig jaar op de tweede plaats in de competitie van het Echte Bakkersgilde en Kleibakker, De Echte Bakker in Tubbergen komt binnen in de topdrie op de derde plaats.

Alle Echte Bakkers konden de afgelopen weken hun Weihnachtsstol insturen voor deze competitie. De jury, bestaande uit Nico Bloem (baktechnisch adviseur van meelleverancier Meneba) en Chris Scholtens (Gildemeester van het Echte Bakkersgilde), beoordeelde de inzendingen op tien belangrijke onderdelen waaronder model, vulling, bakaard en smaak. Nico Bloem: ‘We merken dat bakkers goed bezig zijn om de kwaliteit van de stollen optimaal te krijgen. Een punt van aandacht waar we dit jaar vaak op gewezen hebben is de losliggende vulling op de korst. De krenten en rozijnen verbranden dan bij het bakken en dat geeft een bittere smaak. Bij de winnende stollen was dit echter perfect in orde.’

Spanning

Bas en Joep Gommans springen een gat in de lucht als ze horen dat het weer is gelukt. Bas heeft al laten weten dat hij de nacht voor de bekendmaking niet geslapen heeft van de spanning. ‘Ik wist al dat we zelf een hoog cijfer hadden maar kende niet de cijfers van de collega Echte Bakkers omdat de totale uitslag pas bij sluiting bekend wordt gemaakt. Ik hoopte toch wel stiekem op de prijs. Maar als je dan gebeld wordt is dat fantastisch!’, roept Bas uit. Dat een prijs als deze niet aan komt waaien blijkt uit het feit dat Bas Gommans zelfs in het weekend ’s nachts opnieuw stollen is gaan bakken omdat hij niet tevreden was met het eerdere resultaat. Broer Joep en moeder Ine vonden dit wel erg ver gaan, maar Bas wilde per se gaan voor het maximale.
‘Deze inzet is ongekend’, laat Chris Scholtens weten. ‘De waardering per onderdeel ligt eigenlijk zelden boven de 8, dus als een bakker hoger dan een acht gemiddeld scoort is dat een zeer goede prestatie’, aldus Scholtens. De 8,4 van Gommans betekent dat de stol op vier onderdelen met een 9 beoordeeld is, wat zelden voorkomt.

Continu kwaliteit

Peter Hagedoren evenaart zijn tweede plaats met een score van 8,3 wat ook een topprestatie is. Te meer omdat dit voor Hagedoren de derde keer op rij is dat hij in de top drie eindigt. Peter is erg blij met de prijs. ‘We gaan altijd voor het beste en deze prijs bewijst dat onze kwaliteit geen uitschieter is maar dat we continu kwaliteit bakken.’

Nieuwkomer

Kleibakker in Tubbergen stijgt gestaag in de ranglijst en is nu zelfs een nieuwkomer in de topdrie. Erik Scholten, eigenaar en bakker is opgetogen over deze prijs. Na de titel ‘Beste Winkel 2014’ wilde Erik meer accent leggen op de productkwaliteit. Het resultaat mag er zijn.

Keuring

Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Naast de verplichte onaangekondigde productkeuringen die het hele jaar door gedaan worden door de keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), organiseert het Gilde jaarlijks meerdere competities, waaronder deze Weihnachtsstollen competitie in samenwerking met grondstofleverancier Meneba. Op maandag 8 december reiken Nico Bloem en Chris Scholtens persoonlijk de prijzen uit aan de winnaars.

Reageer op dit artikel