nieuws

Goede tarweoogst verwacht

Nieuws

Goede tarweoogst verwacht

Coöperaties CZAV en Agrifirm Plant verwachten een prima oogst van wintertarwe met een gemiddelde of iets boven gemiddelde kilo-opbrengst en een normale kwaliteit. Zodra het droog weer wordt, barst de oogst los.

De weersvoorspellingen voor volgende week zijn goed. Dat betekent dat de wintertarwe-oogst volop gaat beginnen. Eerst in het zuiden van het land, daarna steeds noordelijker. Het graan is zo goed als rijp.

Kees Rijk van CZAV verwacht een goede wintertarweoogst. ‘Ik denk dat het normale hoeveelheden worden met een redelijk goede kwaliteit. Zeker weten doet niemand dit, want we zijn afhankelijk van de weersomstandigheden bij de oogst. Er zijn wat proefjes gedaan en dat lijkt prima.’

Arco Amperse van Agrifirm Plant, heeft een soortgelijke visie. ‘Als het weer het toestaat, wordt er volop gedorst. Dat is een week tot twee weken vroeger dan normaal. Het moment van aanvang verschilt per gebied en is afhankelijk van de omstandigheden. Het begint in Limburg.’ Hij verwacht een normale oogst in het Agrifirm-gebied. ‘Misschien iets meer kilo’s dan normaal.

Platgeslagen

Vorige week meldde Boerderij.nl nog dat de vele regen de kwaliteit van het graan in Europa bedreigt. Ook in Nederland werd het graan op veel plekken platgeslagen door de combinatie van veel regen en harde wind. Vooral tarwe is in het afrijpingsstadium topzwaar en daardoor gevoelig voor deze legering. Maar gezien de nieuwe verwachtingen valt de schade voor Nederland mee.

Europa

In Duitsland was de oogst al begonnen maar weer stilgelegd omdat er zo veel regen viel, In de deelstaat Rijnland-Palts is pas een derde van de gerst geoogst. Graantelers vrezen dat de gerst na legering niet meer overeind komt. De gerstoogst in Duitsland begon een week eerder dan normaal vanwege de milde winter.

Volgens het Franse marktbureau Agritel is het opgehouden met regenen in grote delen van Frankrijk. Maar de zorgen nemen toe dat de kwaliteit van tarwe en gerst achteruit is gegaan. Dat zou een tegenslag zijn voor de Franse telers. Mede doordat Frankrijk vorig jaar een erg goede kwaliteit tarwe produceerde, exporteerde de EU afgelopen seizoen een record aan tarwe. Dat ondersteunde de tarweprijs.

Reageer op dit artikel