nieuws

Rabo: groeiprognoses ook in food beter

Nieuws

Rabo: groeiprognoses ook in food beter
De food- en horecasector trekken licht aan. Foto ANP

Bedrijven profiteren van het onverwacht snelle herstel van de economie. De Rabobank heeft daarom de sectorprognoses voor 2014 tussentijds bijgesteld. Voor alle sectoren behalve de gezondheidszorg zijn de afzetverwachtingen beter dan een halfjaar geleden.

De groeivooruitzichten voor de detailhandel food in 2014 zijn stabiel, de Rabobank stelt de groei op 0,2 procent. Het verminderde pessimisme onder consumenten de afgelopen maanden is hoopgevend voor de ondernemers in de detailhandel.

Na een aantal mindere jaren groeit ook de vraag in de horeca en recreatie licht.

De opkomst van e-commerce biedt meer groeikansen voor logistieke dienstverleners en koeriersbedrijven.

Herstel

‘Eind vorig jaar waren we voorzichtig optimistisch over 2014. De verwachting is nu gerechtvaardigd dat het economisch herstel doorzet. In navolging van de exportgerichte sectoren industrie, groothandel en transport zien we dat ook voor de zakelijke dienstverlening, horeca en recreatie en de bouw de seinen steeds meer op groen staan’, aldus Paul Dirken, directeur Bedrijven bij Rabobank Nederland, in een toelichting.

Niet alleen het uitvoervolume neemt toe, maar ook de binnenlandse bestedingen stijgen weer licht. De Rabobank verwacht dat het private investeringsvolume in 2014 met 4,75 procent toeneemt. De particuliere consumptie krimpt in 2014 met 1 procent. Dat is minder dan voorgaande jaren en minder dan eerder verwacht.

Reageer op dit artikel