nieuws

Wetenschapper breekt lans voor volkorenbrood op Radio 1

Nieuws

Wetenschapper breekt lans voor volkorenbrood op Radio 1
Emeritus hoogleraar Fred Brouns. Foto: Ton Kastermans

Hypes rond boeken als Broodbuik en De Voedselzandloper, en glutenvrij eten kunnen ertoe leiden dat consumenten ongezonder in plaats van gezonder gaan eten. Dat stelt Fred Brouns, prof. dr. Health Food Innovation Management aan de Universiteit van Maastricht, in het NCRV-radioprogramma De Ochtend van woensdag 26 februari. ‘Bij de hypes zet ik bij 90 procent een vraagteken bij de wetenschappelijke onderbouwing’, zei de wetenschapper op Radio 1.

‘Er is geen enkele aanwijzing dat brood dik maakt of de bevolking in algemeenheid ziek maakt’, stelt Fred Brouns in het radioprogramma. ‘Uit observatief onderzoek blijkt dat mensen die meer volkorenbrood eten minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Volkorentarwe is hartstikke gezond. (…) Laat witbrood bij voorkeur staan.’

De hypes ontstaan volgens de prof. dr. Health Food Innovation Management doordat ‘consumenten geen directe toegang hebben tot wetenschappelijk onderzoek’. ‘Ze hebben wel toegang tot boeken en internet en daar worden argumenten uit hun verband gerukt en foutief geïnterpreteerd’, zegt Fred Brouns. ‘Mensen zijn chronisch gestrest, slapen vaak slecht, zijn vaak moe enzovoort. Ze krijgen te horen dat dat door tarwe komt en denken dan ‘Het zit dáárin. Het heeft niet met mezelf te maken, maar komt door wat ik eet.’ Zon ontstaat er voor hen een passend verhaal dat een leven op zich gaat leiden.’

Glutenvrij eten zouden alleen coeliakiepatiënten moeten doen. Bij die 1 procent van de bevolking is aangetoond dat gluten schade toebrengen aan de darmen. ‘Maar door de hype gaat een groot deel van de bevolking tarwe en gluten mijden. (…) Er ontstaat een nieuwe business opportunity voor bedrijven en bakkerijen’, gaat Fred Brouns verder.

Voedingscentrum

Directeur Felix Cohen van het Voedingscentrum, die ook in De Ochtend aan het woord kwam, gaf aan dat de instelling die hij leidt ‘niet gauw zal zeggen wat consumenten moeten eten’: ‘Dat moeten ze lekker zelf doen. Wij zetten alleen de voor- en nadelen op een rij’, aldus de directeur van het Voedingscentrum. ‘Geen volkorenbrood eten kan, maar daartegenover zou je dan een pond gronte per dag moeten eten om dezelfde hoeveelheid vezels binnen te krijgen, en jodiumpillen moeten slikken.’

Felix Cohen zegt ‘geen onderzoek te hebben dat aangeeft hoeveel mensen achter hypes aanlopen’, maar ziet wel dat het aantal bezoeken aan de website van het Voedingscentrum is gegroeid van 3,5 miljoen tot 7,8 miljoen per jaar. ‘Op de site lezen de bezoekers het hele verhaal bij de boeken (Broodbuik en De Voedselzandloper, red.)’, licht hij toe.

Fred Brouns besluit  met de opmerking dat ‘wetenschappers de hand in eigen boezem moeten steken’. ‘Als wetenschapper hebben wij de taak informatie te verschaffen. (…) Wij moeten de informatie begrijpelijk naar de consument brengen’, besluit hij.

Reageer op dit artikel