nieuws

NBC geeft antwoord op vragen over ‘mensenhaar in brood

Nieuws

NBC geeft antwoord op vragen over ‘mensenhaar in brood

Bakkers en bakkersklanten hebben veel vragen naar aanleiding van de aangekondigde tv-uitzending van Keuringsdienst van Waarde over mensenhaar in broodverbetermiddelen. Het KRO-programma wordt vandaag (donderdag 6 februari) vanaf 20.25 uur uitgezonden op Nederland 3. Het NBC heeft geïnventariseerd om welke vragen het gaat en heeft die beantwoord, zodat het voor zowel de bakker als diens klanten duidelijk wordt, waar het om gaat.

Broodverbeteraar wordt in sommige gevallen gemaakt van Chinees mensenhaar. Dit meldt het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde in de uitzending van donderdagavond. De Nebafa verwacht niet dat dit bvm in Nederland wordt gebruikt.

Aan een deel van de broodverbeteraars wordt het aminozuur L-cysteïne (E920)  toegevoegd. Meestal wordt dat aminozuur aan plantaardige producten zoals maïs onttrokken, maar bij een andere, goedkopere productiemethode die vooral in China plaatsvindt, spelen eendenveren een hoofdrol. Uit opnames met een verborgen camera zou blijken dat in China L-cysteïne echter voor 80 procent uit mensenhaar zou worden gewonnen, zo meldt onder meer de Volkskrant.

De fabrieken zouden het haar halen bij plaatselijke kappers, zeggen de geïnterviewden, waarna het wordt gescheiden van eventuele wattenstaafjes, sigarettenpeuken en scheermesjes. Vervolgens wordt het haar gereinigd en via een aantal chemische processen tot L-cysteïne verwerkt, schrijft de Volkskrant naar aanleiding van de uitzending morgen.

Meer informatie over de kwestie is te vinden op de websites van het NBC en de Nebafa.

Nebafa

‘Mocht die aantijging al waar zijn – wat ik mij niet kan voorstellen – dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het haar ook in ons brood terechtkomt’, zegt Cees Hack, algemeen directeur van grondstoffenproducent Sonneveld en vicevoorzitter van de vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen Nebafa. ‘De Nederlandse producenten die L-cysteïne toevoegen aan hun broodverbeteraar, gebruiken allemaal de plantaardige variant.’ De Keuringsdienst van Waarde voert in de uitzending Bakels op, dat op het moment van de opname – oktober 2013 – nog de dierlijke variant met eendenveren gebruikte. Bakels is echter in december 2013 volledig overgestapt op de plantaardige variant.

 

De fabrikanten waarmee de Nederlandse bakkerij zaken doet, voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. Zij vragen expliciet aan hun leveranciers om aan te tonen dat L-cysteïne van dierlijke oorsprong inderdaad alleen uit veren afkomstig is. Het is volgens Europese wetgeving verboden om grondstoffen van menselijke vorm in voeding te verwerken, zegt Hack. ‘Als blijkt dat er mensenhaar wordt gebruikt in plaats van eendenveren – als er dus inderdaad een Chinees is die fraudeert met zijn papieren – dan bel ik meteen de douane in Rotterdam over een importverbod. Het gaat dan wel om een verwaarloosbaar aantal Nederlandse broden, maar als het inderdaad waar is, zou dat pure fraude zijn, te vergelijken met het paardenvleesschandaal.’


Landelijke pers

Hack is in nauw overleg met het NBC in Wageningen als woordvoerder aangesteld voor de landelijk pers. Hij was gisteravond te zien in het programma NOS op 3.
Nebafa heeft laten weten dat het overgrote deel van hun leden L-cysteïne gebruikt van plantaardige oorsprong. Een beperkt deel van de fabrikanten werkt met L-cysteïne afkomstig van eendenveren. Hierbij worden strikte kwaliteitsprocedures gevolgd.

Naar aanleiding van de uitzending checkt Nebafa op dit moment opnieuw of zijn leveranciers voldoen aan alle afspraken de omtrent herkomst van grondstoffen.

Reageer op dit artikel