nieuws

Nieuwe regeling slachtofferhulp winkeliers

Nieuws

Nieuwe regeling slachtofferhulp winkeliers
ANP

Winkeliers die het slachtoffer zijn geworden van een overval kunnen voortaan ook een beroep doen op de expertise en ondersteuning van Slachtofferhulp Nederland. Naast de emotionele opvang biedt de organisatie winkeliers ook juridische ondersteuning.

Om de uitbreiding mogelijk te maken heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie goedkeuring verleend aan Slachtofferhulp Nederland om haar diensten buiten de gebruikelijke doelgroep (privépersonen) aan te bieden. Met de regeling wordt de samenwerking tussen private en publieke partijen uitgebreid naar samenwerking in de nazorg en opvang. Deze samenwerking leidt al sinds 2010 tot een daling van het aantal overvallen.

Met de ondersteuning wordt ook gekeken of de getroffen winkeliers de schade vergoed kunnen krijgen en kunnen de winkeliers voorbereid worden op het strafproces.

 

Ondersteuning op maat

Samen met Detailhandel Nederland en het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft Slachtofferhulp Nederland de afgelopen maanden gewerkt aan de totstandkoming van een ondersteuningspakket op maat. Onderdeel is dat Slachtofferhulp Nederland 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is bij ernstige misdrijven, zoals een overval.

 

Buiten kantooruren is Slachtofferhulp Nederland inzetbaar via de meldkamer van de politie en tijdens kantooruren op . Binnen twee uur kan er een medewerker van Slachtofferhulp Nederland in de winkel aanwezig zijn. Daarbij kan er tijdens kantooruren altijd op eigen initiatief gebeld worden naar 0900-0101 voor andere misdrijven, zoals agressie.

Winkeliers kunnen via Slachtofferhulp Nederland ook assistentie krijgen bij het aanvragen van subsidies voor preventieve maatregelen via onder andere het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Reageer op dit artikel