nieuws

Nieuw 10 euro biljet gepresenteerd

Nieuws

Nieuw 10 euro biljet gepresenteerd
ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag het nieuwe tientje gepresenteerd in Frankfurt. Vanaf september komt er een nieuw biljet van 10 euro in omloop.

Het nieuwe biljet zal op het eerste gezicht weinig verschillen van het huidige, dat in 2002 is ingevoerd. Maar er worden wel meer veiligheidspunten aan toegevoegd, zodat het lastiger te vervalsen zal zijn.

Nieuwe kenmerken

Zo wordt er een portret van Europa (een vrouwelijke figuur uit de Griekse mythologie) aan het hologram en het watermerk toegevoegd. Dat is ook gebeurd bij het nieuwe biljet van 5 euro dat vorig jaar in de omloop kwam. Daarnaast komt er een smaragdgroen nummer op het biljet dat bij beweging van kleur verschiet naar donkerblauw.

Ook gaat het nieuwe papiergeld naar verwachting langer mee. De biljetten krijgen een extra coating en hoeven dan minder vaak te worden vervangen.

Europaserie

Ongeveer een jaar geleden werd het nieuwe biljet van vijf euro gepresenteerd. Daarmee kan sinds mei worden betaald. De komende jaren vervangt de ECB alle eurobiljetten uit de eerste serie voor de ‘Europaserie’.

Reageer op dit artikel