nieuws

Wetgeving zoutreductie noodzakelijk

Nieuws

De Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting vinden dat minister Schippers van Volksgezondheid zich aan haar belofte moet houden om over te gaan tot wetgeving rond zoutreductie in voedingsmiddelen.

Wetgeving zoutreductie noodzakelijk

De drie partijen vinden een wetgeving noodzakelijk omdat zij menen dat levensmiddelenfabrikanten zelf onvoldoende doen aan zoutreductie. Vandaag donderdag 30 mei staat het terugbrengen van zoutgehaltes in voedingsmiddelen opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer in het Algemeen Overleg Preventie. De Tweede Kamerleden zijn door de consumentenbond, hart- en nierstichting opgeroepen de minister te houden aan haar belofte.

Brood

De Consumentenbond is zeer teleurgesteld dat minister Schippers geen actie onderneemt. Volgens Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, kan een zoutreductie van negen naar zes gram per dag jaarlijks 2200 doden schelen. En de Nierstichting wijst erop dat bij iedere gram minder zout per dag ongeveer zestig patiënten minder het stadium van nierschade bereiken waardoor kosten worden bespaard aan dure transplantatie of dialyse.

Gedrieën wijzen zij op het onderzoek van de Wageningen Universiteit dat brood met 50 procent minder zout, net zo graag wordt gegeten als ‘gewoon’ brood.

Reageer op dit artikel