nieuws

Tarweoogst laagste sinds 2003

Nieuws

Tarweoogst laagste sinds 2003

GOES – De wereld staat de grootste opbrengstdaling van tarwe te wachten sinds 2003.

GOES – De wereld staat de grootste opbrengstdaling van tarwe te wachten sinds 2003.

Door droogte in de Verenigde Staten tot aan Rusland en Australië drogen de velden uit en stijgen de prijzen naar het hoogste niveau in bijna een jaar. Topproducent Kansas ondergaat volgens meteorologen de droogste mei ooit. Oekraïne en Rusland die goed zijn voor 11 procent van de wereldproductie, doorstaan al drie maanden droogte. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw schat de wereldwijde oogst op 1,2 procent voor volgende maand; de grootste daling sinds 2003.

Droogte
Zo’n 30 procent van de graanoogst in het oosten en het zuiden van Oekraïne kan verloren gaan als gevolg van schade door droog weer. De Russische tarwe uitvoer kan dit jaar 15 procent dalen, als de droogte de komende 2 weken tijdens de bloeiperiode in de zuidelijke regio’s aanhoudt. In het oosten van Oekraïne en ten zuidwesten Rusland kan de situatie echter nog veranderen. Volgende week wordt 4 keer meer regen dan normaal voorspelt. In Kansas blijft de droogte voortduren.

West-Australië
In West-Australië, dat 40 procent van de tarwe van het land produceert, is het niet veel beter. De regenval in april was lager dan het gemiddelde. De productie in Australië, de op een na grootste exporteur na de VS, zal 12 procent dalen tot 26 miljoen ton. Met de verlaagde vooruitzichten van de tarweproductie in Europa maken analisten zich zorgen. Als reactie op de kleinere voorraden steeg de beurs in Chicago met 18 procent.

 

Reageer op dit artikel