nieuws

Houthandelaar opent zondagbakkerij

Nieuws

HOREBEKE – Liefhebbers van ambachtelijk brood op hout gebakken kunnen voortaan terecht bij Jean-Pierre Lannau en Claudine Callebaut aan de Buikberg in het Belgische Horebeke.

Houthandelaar opent zondagbakkerij

HOREBEKE – Liefhebbers van ambachtelijk brood op hout gebakken kunnen voortaan terecht bij Jean-Pierre Lannau en Claudine Callebaut aan de Buikberg in het Belgische Horebeke. 

Jean-Pierre is houthandelaar maar in de nacht van zaterdag op zondag trekt hij de bakkersschort aan, meldt Het Nieuwsblad. ‘Ik ben van opleiding houtbewerker. Van kindsaf droomde ik ervan creatief met hout bezig te zijn. Claudine is bakkersdochter en groeide op tussen de broden, patisserie en pralines’.

Bakkersopleiding

‘Ik was enige dochter en samen met mijn moeder en enkele personeelsleden runden we de bakkerij. Mijn vader was overleden’, zegt Claudine. ‘De zaak draaide danig goed dat het bijna voor de hand lag was dat, toen mijn moeder de zaak overliet, ik met Jean-Pierre de zaak zou overnemen.’ Om vertrouwd te geraken met de bakkersstiel volgde Jean-Pierre een bakkersopleiding en het echtpaar nam  de zaak over.

‘Twaalf jaar lang hebben we ons met hart en ziel voor onze goeddraaiende bakkerij ingezet. We deden het enorm graag. Het was als een droom die was uitgekomen. Tot ik last kreeg in de rug en te horen kreeg dat ik het kalmer aan moest doen of ik vroeg of laat in een rolstoel zou terecht komen. Daar spatte onze droom uiteen. We lieten de zaak over en kwamen in Horebeke wonen,’ zegt Claudine.

Houthandelaar

Het echtpaar bleef niet bij de pakken zitten. Jean-Pierre wierp zich in de architectuur en nam de houtafwerking van appartementen voor zijn rekening. Toen ook dat te zwaar werd, ging Jean-Pierre als houthandelaar aan de slag. Maar al die jaren is brood bakken nooit ver weg geweest.

‘Al die tijd bakten we brood voor ons gezin. Het was dus maar een kleine stap om de droom, die jaren geleden weer opstak, waar te maken. Zij het nu dan op een haalbare manier. In de week blijf ik hout verkopen. De zaterdag warm ik de broodovens op en de zaterdagnacht bak ik lekker ouderwets artisanaal brood, pistolets, boterkoeken en mattetaarten die Claudine op zondag in haar Broodhuisje verkoopt. Het Broodhuisje, dat klanten uit de hele regio trekt, is elke zondag open van 8 tot 18 uur.  

Reageer op dit artikel