nieuws

Massale aandacht Het Nationaal Schoolontbijt

Nieuws

Het Nationaal Schoolontbijt wint ieder jaar aan populariteit: zowel bij de scholen en de kinderen als bij de bakkers. 606 ambachtelijke en industriële bakkers zorgden dit jaar voor 500.000 ontbijten verdeeld over 2200 scholen. Een impressie van een week lang Het Nationaal Schoolontbijt 2008.

Massale aandacht Het Nationaal Schoolontbijt

Het Nationaal Schoolontbijt wint ieder jaar aan populariteit: zowel bij de scholen en de kinderen als bij de bakkers. 606 ambachtelijke en industriële bakkers zorgden dit jaar voor 500.000 ontbijten verdeeld over 2200 scholen. Een impressie van een week lang Het Nationaal Schoolontbijt 2008.

Aftrap door bakkerijambassadeur Sven Kramer
Onder toeziend oog van zeventig schoolkinderen, landelijke en regionale pers en genodigden opende Sven Kramer, ambassadeur van de bakkerijbranche Het Nationaal Schoolontbijt 2008 officieel. Hij deed dit samen met de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen op de Utrechtse schaatsbaan De Vechtsebanen. Langs de schaatsbaan waren ontbijttafels geplaatst. Naast een gezamenlijk ontbijt konden de kinderen, allen gehuld in een oranje bodywarmer, schaatsen met de wereldkampioen. Sven Kramer legde de kinderen ook het belang van goed ontbijten uit. De populaire schaatser gaf in zijn speech aan dat wanneer je niet ontbijt jezelf slap voelt en je niet goed kunt concentreren.
Populair is het evenement zelf ook. Dat bleek niet alleen uit de groei van het aantal deelnemende scholen en bakkers, maar ook uit de persopkomst. De pers was massaal op de aftrap van het evenement afgekomen. Naast RTL, Jeugdjournaal, Hart van Nederland en RTV Utrecht was ook de schrijvende pers van de partij: de Telegraaf, AD, Trouw, Volkskrant en de persbureaus ANP en Novum. Volgens Renee Boogerd, hoofd Voorlichtingsbureau Brood, organisator van het evenement kwam dit mede door de gepubliceerde onderzoeksresultaten naar het ontbijtgedrag van kinderen.
Resultaten onderzoek: zie www.bakkerswereld.nl

Burgemeesters en limousine
Paul Berntsen, eigenaar van de gelijknamige Kampioensbakker in Didam en Echte Bakker Lenes in Heerenveen hadden hun burgemeesters uitgenodigd voor het ontbijtevenement. Helaas voor Berntsen zegde de burgermoeder op het laatste moment af. Het feest en de media-aandacht waren er niet minder om. Berntsen verzorgde een ontbijt voor vijftienhonderd leerlingen, verdeeld over vier scholen. Het hoogtepunt was op woensdag 29 oktober. Zeshonderd leerlingen werden uitgenodigd in een sporthal om samen te ontbijten.
Op maandag 27 oktober verrichtte de burgemeester van Heerenveen samen met profvoetballer Gerald Sibon de aftrap van de ontbijtweek in Heerenveen. Dit gebeurde in de bakkerij van Lenes die tweeduizend ontbijten verzorgde. Vooraf aan de opening werden enkele, geselecteerde leerlingen per limousine opgehaald en bij de bakkerij afgezet. Eigenaar Piet Lenes: ‘Ik zocht naar een manier om meer publiciteit te krijgen’, geeft hij als reden aan voor zijn ludieke actie. ‘Ik heb de burgemeester en Sportclub Heerenveen persoonlijk benaderd en zij wilden graag hun medewerking verlenen. De sleutel tot het succes was het goede doel.’

Zevenduizend leerlingen
Van Vessem & Le Patichou voorzag eind oktober maar liefst zevenduizend leerlingen van een ontbijt in en rondom Haarlem. Speciaal voor de leerlingen heeft het bakkersbedrijf de gezonde, witte variant van het Monnikenbrood eenmalig in miniformaat geproduceerd aangezien kinderen gek zijn op witbrood. Eigenaar Jos Huijbregts: ‘Om de ouders ook mee te laten proeven, hebben we zevenduizend flyers meegegeven. Als de ouders deze flyer inleveren in een van de winkels, krijgen ze een Monnik vezelwit cadeau. De leerling maakt kans op een trike (grote step).’ Daarnaast kregen alle leerlingen een papieren bakkersmuts die ze konden versieren onder het motto: “Fruts je Bakkersmuts”. De drie mooiste inzendingen worden binnenkort uitgenodigd voor een rondleiding in de bakkerij. ‘De reacties van de ouders, leraren en leerlingen waren overweldigend. Het initiatief wordt op alle scholen zeer gewaardeerd, dat maakt al het harde werken meer dan goed.’
Gelijktijdig met de week van Het Nationaal Schoolontbijt hield de Haarlemse bakker een grote actie ten bate van de Hartstichting. Van alle Monnikenbroden die die week werden verkocht, doneerde Van Vessem & Le Patichou 25 cent aan de Hartstichting. Ook stonden er inzamelingsspaarpotten in alle winkels. De inzamelingsactie loopt tot 18 november.

Ontbijten met minister
Zestig Haagse schoolkinderen hadden woensdag 29 oktober de dag van hun leven. Zij mochten namelijk samen ontbijten met minister Rouvoet in het gebouw van de Tweede Kamer. Naast Rouvoet waren ook kamervoorzitter Gerdi Verbeet, Paul Rosenmöller, voorzitter convenant tegen overgewicht en Theo Meijer, voorzitter Productschap Akkerbouw aanwezig. Zowel Verbeet, Rouvoet als Rosenmöller gaven in hun ontbijttafelspeeches aan dat een goed ontbijt de beste start van de dag is. Rouvoet: ‘Nog teveel kinderen ontbijten niet. Ik wil vandaag dan ook een dikke streep zetten onder dit initiatief: Het Nationaal Schoolontbijt.’ Rosenmöller: ‘Ontbijten is belangrijk om bij de les te blijven én om ervoor te zorgen dat je niet tussendoor gaat snoepen en misschien te dik wordt.’ Kamervoorzitter Verbeet verraste de kinderen na afloop door ze spontaan uit te nodigen om een kijkje te nemen in de Tweede Kamer. Het ontbijt zorgde niet alleen voor een leuke dag voor de kinderen, maar ook voor veel media-aandacht voor het onderwerp.

3196 ontbijtjes
Jaap van der Veer, eigenaar van de gelijknamige Echte Bakker uit Barneveld liet er net als vorig jaar geen gras groeien over zijn deelname aan het ontbijtevenement. Trok hij vorig jaar de aandacht door een elektronisch bord van Rijkswaterstaat te gebruiken, dit keer hield hij het iets bescheidener, maar zeker niet minder opvallend. Van der Veer toverde zijn bestelbus om in een ontbijtbus. De bus was helemaal voorzien van slogans gericht op Het Nationaal Schoolontbijt. Naast de slogan van dit jaar ‘Samen ontbijten is de beste start’ en het logo van de stichting, vermeldde hij op de achterkant van de bus het aantal ontbijten dat hij dit jaar verzorgde: namelijk 3196 stuks. ‘Dat is bijna de helft meer dan vorig jaar’, aldus mede-eigenaar Aukje van der Veer. ‘We hebben dit keer ook scholen buiten Barneveld voorzien van ontbijt. Veel klanten van ons wonen in de kleine dorpen die rond Barneveld liggen.’ Net als Lenes in Heerenveen wist ook Van der Veer de burgemeester te strikken om samen met de kinderen te ontbijten.

Opbrengst: € 122.500
Het Nationaal Schoolontbijt heeft dit jaar maar liefst € 122.500 opgeleverd voor het goede doel. Dat is € 12.500 meer dan vorig jaar. De opbrengst gaat naar Stichting Nationale Sportweek. Deze stichting biedt leerlingen van basisscholen de kans om via landelijke en locale activiteiten gratis kennis te laten maken met sport. De bekendmaking van de hoogte van het bedrag vond vrijdag 31 oktober plaats op de Professor Einsteinschool in Amsterdam. Onder leiding van acteur Joris Putman, ambassadeur van de Nationale Sportweek, speelden de kinderen, na een gezond ontbijt, de opbrengst van Het Nationaal Schoolontbijt symbolisch bij elkaar. Het bedrag is tot stand gekomen doordat per kind € 0,25 werd ingezameld. In totaal deden een half miljoen kinderen mee aan Het Nationaal Schoolontbijt. ‘De keus om dit jaar de opbrengst aan de Stichting Nationale Sportweek te geven past binnen ons beleid om kinderen deelgenoot te maken van een gezonde levensstijl. Een goed ontbijt en sport zijn hierin belangrijke pijlers’, aldus Renee Boogerd van Het Nationaal Schoolontbijt.

Rondleiding
Patrick Tissen, directeur van Top Bakkers bezocht samen met Echte bakker Koenen uit Westervoort groep 3/4 van basisschool De Toermalijn in Arnhem. Na het ontbijt werden de kinderen uitgenodigd om een bezoek te brengen, in heuse bakkersoutfit, aan de bakkerij van Koenen. Na een rondleiding en tekst en uitleg over de bakkerij en brood, mochten de kinderen zelf aan de slag. Onder bezielende leiding van Tissen en Koenen wisten de kinderen een heus vlechtbroodje te maken. ‘Door de kinderen enthousiast te vertellen over brood hebben wij willen benadrukken dat ontbijt met brood elke dag moet als goede start van de dag’, aldus Tissen. Ton Koenen vervolgt: ‘Uiteraard hebben we de kinderen ook enthousiast gemaakt voor het mooie bakkersvak. Het zou goed voor het ambacht zijn dat er over tien jaar minimaal 1 kind uit deze groep voor het bakkersvak kiest.’
 

Reageer op dit artikel