nieuws

Verdwijnen van bakkers funest voor molen

Nieuws

RADEWIJK – Zo’n twintig jaar geleden werd in de Korenmolen Windlust in Radewijk (een buurtschap bij Hardenberg) nog 25 ton graan per week gemalen. Vooral de kleine bakkers behoorden tot de afnemers. Maar door het verdwijnen van veel van die bakkers komt Johan Nijeboer (sinds 1987 eigenaar van de molen) nu nog maar tot een maalproductie van zo’n duizend kilogram.

Verdwijnen van bakkers funest voor molen

RADEWIJK – Zo’n twintig jaar geleden werd in de Korenmolen Windlust in Radewijk (een buurtschap bij Hardenberg) nog 25 ton graan per week gemalen. Vooral de kleine bakkers behoorden tot de afnemers. Maar door het verdwijnen van veel van die bakkers komt Johan Nijeboer (sinds 1987 eigenaar van de molen) nu nog maar tot een maalproductie van zo’n duizend kilogram.

In samenwerking met de Hardenbergse bakker wordt tussen Hardenberg en Gramsbergen inlandse tarwe verbouwd. Agro-win uit Goor doet de teeltbegeleiding. De tarwe wordt in Radewijk opgeslagen, geschoond en gemalen. Bakkerij Old Hiemse uit Hardenberg bakt er speciale broden van. ‘Een unieke samenwerking’, zegt Nijeboer, tegen Ben Jongsma in dagblad de Stentor. Terwijl veel andere molens alleen nog in het weekend door vrijwilligers worden bediend, is de Radewijkse molen nog volop professioneel in bedrijf. Tot de jaren negentig werd voornamelijk gemalen voor gewone en biologische bakkers in de omtrek. Sindsdien verkoopt de windmolen Windlust steeds meer aan particulieren.

De molen is nog één van de weinige particuliere molenaars in ons land. Door het vervaardigen van streekproducten heeft de molen ‘nog een redelijk goede afzet in heel Nederland. Zo leveren we bijvoorbeeld aan winkels in West-Terschelling, Zuid-Holland, Drenthe en Friesland. En bij ons in de buurt natuurlijk aan de streekproductenwinkels. We leveren producten zonder geur-, kleur- en smaakstoffen’, zegt de 61-jarige Johan Nijeboer. ‘Maar’, zo klinkt het vertwijfeld, ‘als de particulieren wegblijven en de interesse voor streekproducten afneemt, dan is het gebeurd met de molen.’
 

Reageer op dit artikel