nieuws

Frank Haasnoot nieuwe Dutch Chocolate Master

Nieuws

Dutch Chocolate Master. Die titel mag Frank Haasnoot op zijn cv zetten. Hij won de titel vorige week in Maastricht tijdens de culinaire beurs European Fine Food Fair. Haasnoot vertegenwoordigt Nederland in oktober in Parijs waar de World Chocolate Masters wordt gehouden.

Frank Haasnoot nieuwe Dutch Chocolate Master

Dutch Chocolate Master. Die titel mag Frank Haasnoot op zijn cv zetten. Hij won de titel vorige week in Maastricht tijdens de culinaire beurs European Fine Food Fair. Haasnoot vertegenwoordigt Nederland in oktober in Parijs waar de World Chocolate Masters wordt gehouden.
 

In de zaal klinkt wat geroezemoes, maar verder is het stil op de beursvloer in Maastricht als juryvoorzitter Philippe Vancayseele van Barry Callebaut op het punt staat de naam van de winnaar te noemen. De vijf kanshebbers staan ondertussen zenuwachtig voor zich uit te staren, of hinken ongemakkelijk van het ene op het andere been. Vrienden, ouders en collega’s staan met hun camera’s in de aanslag. ‘Frank Haasnoot’, klinkt het dan, gevolgd door een grote glimlach en een bescheiden, maar gemeende vreugdekreet. ‘Ik ben heel blij met deze prijs’, zegt Haasnoot, terwijl hij alle felicitaties in ontvangst neemt. Op de vraag hoe hij vooraf zijn kansen inschatte, zegt Haasnoot: ‘Ik heb me een paar maanden voorbereid op de wedstrijd. Ik heb de meningen gevraagd van collega’s en ik heb natuurlijk een goede leermeester (Jeroen Goossens, red.). Ik had een goed showstuk neergezet, het gevoel was goed. Ook over de smaken van de producten was ik tevreden. Ik kwam om te winnen en dat is gelukt’, zegt hij met een grote glimlach.
 
Wedstrijd
Alle vijf kandidaten aan de Dutch Chocolate Master 2007, een initiatief van Callebaut/Hoogenboom, moesten naast pralines en een chocoladegebak een sierstuk van chocolade maken. Daarnaast kregen de deelnemers een mystery box met ingrediënten waarmee ze een dessert konden creëren. Alle producten moesten te maken hebben met het thema ‘mythes en legendes’. Haasnoot, werkzaam bij Crème de la Crème in Zoetermeer, koos voor zijn sierstuk ‘De Vliegende Hollander’. Ook Gerwin van Boekel had dit als inspiratiebron gekozen. Haasnoot: ‘Ik heb me daar niet door laten afschrikken. Ik heb voor ‘De Vliegende Hollander’ gekozen omdat het grote bekendheid heeft internationaal. Ik ga er dan ook zeker mee verder straks in Parijs.’ Als winnaar van de Dutch Chocolate Masters 2007 vertegenwoordigt Haasnoot Nederland tijdens de World Chocolate Masters 2007 in oktober in Parijs. Over zijn kansen daar zegt hij: ‘Ik heb natuurlijk kans om te winnen, maar ik weet ook dat het een ander niveau is; ik zal dus hard moeten trainen. Gelukkig heb ik nog de tijd.’
 
Jury
Haasnoot won niet alleen de titel overall, ook sleepte hij de ‘Taste Award’ in de wacht, omdat hij volgens de jury de meest smaakvolle producten had gemaakt. Juryvoorzitter Philippe Vancayseele: ‘Nederland zal zeker geen slecht figuur slaan in Parijs.’ Over Haasnoot zegt hij: ‘Het goed uitbalanceren van de smaken dát is de kunst en dat deed hij het beste.’
Het onderdeel smaak telde voor 50 procent mee in de jurering. Andere criteria waren: sierstuk (35%) en techniek (15%). ‘Daarnaast werkte Frank goed georganiseerd, hij was goed voorbereid waardoor hij alles onder controle had en dus netjes werkte. Frank is koelbloedig gebleven, de verdiende winnaar.’
In totaal deden vijf deelnemers mee aan de wedstrijd. Hein Geers werd tweede, Bart Jeroen van Overveld derde. De andere deelnemers waren Iris de Bes en Gerwin van Boekel.
 
Tekst: Peter de Weerd
Foto: Hoogenboom Benelux
 

Reageer op dit artikel