nieuws

Bakker Bart erkent problemen franchisers

Nieuws

BEUNINGEN – De raad van commissarissen van Bart’s Retail geeft toe dat het verdienmodel van de Bakker Bart-formule veel ondernemers in de financiële problemen brengt. Het is voor het eerst dat de commissarissen de problemen van de ondernemers erkennen.

Bakker Bart erkent problemen franchisers

BEUNINGEN – De raad van commissarissen van Bart’s Retail geeft toe dat het verdienmodel van de Bakker Bart-formule veel ondernemers in de financiële problemen brengt. Het is voor het eerst dat de commissarissen de problemen van de ondernemers erkennen.

Dat meldt De Telegraaf (9 oktober) op basis van een brief die aan de franchisers van Bakker Bart is verstuurd. De commissarissen laten weten dat de problemen van de bakkers serieus worden genomen. De toezichthouders signaleren eveneens dat er in de communicatie tussen Bart’s Retail en de franchisers ‘het nodige mis gaat’. Ook schort het hier en daar aan de kwaliteit van de producten die de winkeliers krijgen aangeleverd.
 
Problemen verdienmodel
Belangrijkste punt in de brief is echter de constatering van de raad van commissarissen dat de verdeling van de exploitatiekosten van de formule scheef zijn verdeeld. ‘Het verdienmodel van de Bakker Bart-formule maakt het voor een deel van de ondernemers moeilijk om op een redelijke termijn een financieel gezonde bedrijfsvoering en een goed ondernemersinkomen te bereiken’, aldus de commissarissen in een brief aan de franchisers. Hoe hiervoor een oplossing kan worden gevonden, wordt uit de brief niet duidelijk.
 
Ondernemers opgelucht
De franchisers zijn opgetogen door de bevindingen van de toezichthouders van Bart’s Retail. ‘Dit is goed nieuws. Het is positief om te lezen dat de raad de problemen serieus neemt en dat wordt aangegeven dat ze moeten worden opgelost’, aldus een winkelier tegenover de ochtendkrant.
 
Nieuw conflict
Ondanks de toezeggingen van de commissarissen dreigt een nieuw conflict te ontstaan. De commissarissen eisen dat de retailers hun fee blijven betalen aan de organisatie. Verschillende ondernemers hebben al aangegeven dat niet langer te doen. De commissarissen dreigen met juridische stappen tegen deze groep. ‘Hoe positief de brief ook is, de passage over de juridische stappen geeft heel duidelijk aan hoe de machtsverhoudingen liggen. Het moet volgens hun draaiboek gebeuren, anders lig je eruit. Dat is chantage.’
 
Met medewerking van www.distrifood.nl.
 
De voorgeschiedenis:
 
 
 
 
 
 
 

Reageer op dit artikel