nieuws

Voeding en gezondheid: ‘Er valt nog veel te halen

Nieuws

Voeding en gezondheid: ‘Er valt nog veel te halen

AMSTERDAM – Voeding en gezondheid waren de hoofdonderwerpen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Fedima die onlangs werd gehouden in Amsterdam. Verbeteringen zijn nog mogelijk.

AMSTERDAM – Voeding en gezondheid waren de hoofdonderwerpen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Fedima die onlangs werd gehouden in Amsterdam. Verbeteringen zijn nog mogelijk.

Fedima is de vereniging van Europese bakkerijgrondstoffen, waar ook Nederland via Nebafa bij aangesloten is. Tientallen mensen uit de bakkerijbranche, voornamelijk leveranciers,  discussieerden over de onderwerpen gezondheid en voeding en wat de industrie doet aan het probleem van ongezonde voeding en obesitas. Diverse gastsprekers lieten hun licht schijnen hierover. Een van de gastsprekers was René van der Linden, lid van de Eerste Kamer: Hij besprak in vogelvlucht de situatie, verhoudingen en ontwikkelingen in Europa.
 
Calorie
Gert Lindemann, Duitse staatssecretaris van Landbouw besprak de rol van de overheid en het thema voedselveiligheid. Volgens Philip den Ouden, algemeen directeur van Federatie Nederlandse levensmiddelen industrie (FNLI) moet de branche het onderwerp serieus nemen, maar zijn er meer redenen dan voeding aan te geven als oorzaak van obesitas. Hij stelde zelfs dat de consumptie in calorieën de laatste jaren zelfs lager is geworden, maar dat het steeds minder bewegen van mensen de grootste oorzaak is van dik worden.
 
Vetten
Claudia Oomen van het Productschap margarine, vetten en oliën stelde dat er op diverse gebieden nog veel te halen valt, zoals vetten die gebruikt worden in broodverbetermiddelen. Daarbij gaat het vooral om transvetzuren en verzadigde vetten die omlaag kunnen. Ook aan het vetgehalte in andere bakkerijgrondstoffen, zoals boter, kan nog veel gedaan worden, aldus Oomen

Reageer op dit artikel