nieuws

Verkeerde vermelding houdbaarheidsdatum

Nieuws

BAKKERSWERELD – Op veel bakkerijproducten waarop volgens de wet de aanduiding ‘te gebruiken tot’ moet staan, staat nu ‘ten minste houdbaar tot’. Bijvoorbeeld op het etiket van voorverpakt gebak of op productbeschrijvingen van onverpakte, gekoelde banketproducten die u aan derden levert. Dit constateren de branchevertegenwoordigers in de Commissie Warenwet van NBC. Een onjuiste aanduiding kan leiden tot een boete van de Voedsel en Waren Autoriteit.

Verkeerde vermelding houdbaarheidsdatum

BAKKERSWERELD – Op veel bakkerijproducten waarop volgens de wet de aanduiding ‘te gebruiken tot’ moet staan, staat nu ‘ten minste houdbaar tot’. Bijvoorbeeld op het etiket van voorverpakt gebak of op productbeschrijvingen van onverpakte, gekoelde banketproducten die u aan derden levert. Dit constateren de branchevertegenwoordigers in de Commissie Warenwet van NBC. Een onjuiste aanduiding kan leiden tot een boete van de Voedsel en Waren Autoriteit.
 

Het Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen stelt de term ‘te gebruiken tot’ verplicht voor producten die zeer bederfelijk zijn. Dit zijn producten die u gekoeld bewaart om microbiologisch bederf of uitgroei van ziekteverwekkende bacteriën tegen te gaan en waarvan de bewaartermijn korter is dan vijf dagen. Ook wanneer u op gekoelde producten een bewaartemperatuur vermeldt die lager is dan 7 graden Celsius is volgens de wet automatisch sprake van een zeer bederfelijk product.
 
Werkwijzer
Op dagverse bakkerijproducten hoeft u geen houdbaarheidsdatum te vermelden. Deze producten zijn bestemd om binnen 24 uur na bereiding geconsumeerd te worden. Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft over dit onderwerp een Werkwijzer Vermelding Houdbaarheidsdatum gemaakt. Hierin staat alles precies uitgelegd. Voor meer informatie: NBC, Wageningen, tel. 0317 – 471212, of www.nbc.nl. De werkwijzer is te downloaden vanaf de website
 
 

Reageer op dit artikel