nieuws

Mkb betaalt meer belasting dan grote bedrijven

Nieuws

Het midden- en kleinbedrijf is de afgelopen jaren relatief meer belastingen gaan betalen dan grote ondernemingen. Dit blijkt volgens MKB -Nederland uit onderzoek naar de belastingdruk in de periode 2000-2004. MKB-voorzitter Loek Hermans pleitte daarom gisteren (dinsdag 31 januari) voor een hogere zelfstandigenaftrek en een verlaging van de vennootschapsbelasting.

Het midden- en kleinbedrijf is de afgelopen jaren relatief meer belastingen gaan betalen dan grote ondernemingen. Dit blijkt volgens MKB -Nederland uit onderzoek naar de belastingdruk in de periode 2000-2004. MKB-voorzitter Loek Hermans pleitte daarom gisteren (dinsdag 31 januari) voor een hogere zelfstandigenaftrek en een verlaging van de vennootschapsbelasting.
 

Dit schrijft het Financieele Dagblad. Met zijn oproep wil Hermans allereerst bereiken dat staatssecretaris Wijn zijn fiscale ambities verbreedt. Niet alleen de vennootschapsbelasting zou omlaag moeten, want slechts eenderde van alle mkb’ers betaalt die belasting. De rest rekent zijn winst fiscaal af via de inkomstenbelasting (ib). Daarom zou Wijn ook deze belasting moeten herzien, vindt Hermans. Hij pleit daarbij niet alleen voor een verhoging van de zelfstandigen-, maar ook de investeringsaftrek.

Akkoord
Zonder aanpassingen binnen de inkomstenbelastingen kan er ook geen sprake zijn van een herziening van de vennootschapsbelasting, vindt Hermans. ‘Alleen dan gaan we akkoord.’ De geplande aanpassingen in de vennootschapsbelasting vindt Hermans niet voldoende. Die kosten de regering immers niets, redeneert hij. Wijn wil het tarief van de vennootschapsbelasting verder verlagen en enkele aftrekposten schrappen om de tariefsverlaging te kunnen betalen. Dit plan snijdt geen hout vindt MKB-Nederland. Het plan van Wijn voorziet slechts in een belastingverschuiving, niet in een -verlaging. Daarom pleit Hermans voor een ‘feitelijke lastenverlichting voor ondernemers’.

 
 

Reageer op dit artikel