blog

Nieuwe columnist: Panta rhei

Mensenwerk

Op de Vakschool in Wageningen hoorde ik voor het eerst over ‘panta rhei’. Dit betekent letterlijk ‘alles stroomt’ of wel ‘voortdurend in beweging’.

Nieuwe columnist: Panta rhei

Alles is voortdurend in beweging. Niets blijft hetzelfde. Je wordt geboren, je groeit op, je wordt ouder. Je gaat naar school om te leren, loopt stage en doet ervaring op. Je hebt ideeën en begint een bedrijf, je wordt ondernemer.

De technologie verandert nog sneller dan de mens, het gaat als een razende voort. De ene technologie haalt de andere in. Waar je eerst nog opgepiept werd als je onderweg was, kun je nu vergaderen op afstand. Waar men eerst leerde vliegen in primitieve vliegtuigen, landde men later op de maan en denkt men nu over wonen op Mars.

Voor de één voelen deze veranderingen ongemakkelijk en een ander wordt er door uitgedaagd. Ja behalve dat alles verandert, ís iedereen ook nog eens anders. Dit maakt het leven voor ondernemers boeiend.

Ondernemers, échte ondernemers zien immers overal kansen. Zijn er ook altijd mee bezig. Ze kijken vooruit, ze speuren naar nieuwe mogelijkheden en veranderen mee met de tijd. Het liefst zijn ze de eerste die een verandering toepast, zodat er het grootste gewin uit gehaald kan worden. Ze zitten er weleens naast. Dat klopt, niet elke nieuwe trend is blijvend. Sommige trends worden zelfs in de kiem gesmoord. Dan zit je weleens mis. Maar wat deze ondernemers niet snel gebeurt, is dat ze achter de feiten aanlopen. Dat ze zich blijven focussen op wat eens succesvol was. Dat waar ze eens hun geld mee verdienden langzaam veranderde in een model wat niet meer zo winstgevend is. Het product is nog steeds van hoge kwaliteit. De manier waarop je het maakt is waarschijnlijk nog steeds zeer professioneel, alleen alles om je heen verandert. De manier van producten presenteren, de manier van reclame maken, de manier van consumeren. Ja zelfs wat het meest van invloed is voor het slagen van je onderneming, de consument, verandert.

De consument ervaart nieuwe impulsen, wordt blootgesteld aan andere verleidingen en transformeert tot een vreemde wanneer je als ondernemer niet meeverandert. Wanneer je niet probeert met de verandering mee te bewegen. Dat geldt voor iedere ondernemer in elke branche op ieder niveau. Of je nu groot bent of klein, gearriveerd bent of een nieuwkomer in het ondernemerslandschap: let op, sta niet stil, wees alert. Als je zó bezig bent met dit nieuwe jaar, kom je niet voor verrassingen te staan, dan blijf je de concurrentie voor en houd je je klanten bij je. Trek je wellicht nieuwe aan en ga je een succesvol jaar tegemoet.

Ik wens iedereen een succesvol jaar vol veranderingen!

Panta Rhei, alles verandert.

Zo ook de columnist.

Reageer op dit artikel