blog

Breaking up is hard to do

Mensenwerk

‘Het lijkt me eigenlijk ontzettend leuk om na zoveel jaar eens wat anders te doen, maar ik wil ons werk als team niet verbreken.’ Ik werd laatst door twee bakkersvrouwen, onafhankelijk van elkaar en bij verschillende gelegenheden, aangesproken met woorden van deze strekking. Ze reageerden daarmee op iets wat ik eerder op deze plek heb gezegd.

Breaking up is hard to do
Pim van der Breggen

In een column van ongeveer een jaar geleden gaf ik aan dat de partner van de bakker – in veel gevallen de bakkersvrouw – een brede blik heeft en veel kennis van de markt, omdat ze vaak in de winkel staat en in die rol veel contact heeft met klanten. En dat het belangrijk is die kennis te gebruiken, om zo samen als een team naar die stip aan de horizon te navigeren.

Maar moet de partner van de bakker daarvoor wel in de onderneming werken? Met die vraag liep ik rond na de gesprekken met deze twee ondernemersvrouwen, die aangaven ontzettend behoefte te hebben om eens iets heel anders te gaan doen. Maar ze vonden het – en dat snap ik heel goed – ook een heel moeilijke beslissing.

Naar aanleiding van onze gesprekken denk ik eigenlijk dat het helemaal niet zo’n gek idee is en het de onderneming zelfs ten goede kan komen. Het kan heel positief uitpakken als één van de partners iets heel anders gaat doen (bij voorkeur niet de bakker zelf natuurlijk), vooral als degene dat ook zelf graag wil. Zoals deze twee vrouwen aangaven: je komt in een andere branche (ik ga er voor het gemak even vanuit dat je niet de bakkerij verlaat om in een andere bakkerij te gaan werken), met nieuwe collega’s en een andere manier van werken, je krijgt te maken met voor jou misschien onbekende processen en leert nieuwe vaardigheden. Dat geeft een frisse blik en zo kun je het sparren met je partner over de bakkersonderneming op een hoger plan brengen. Misschien nog wel beter dan wanneer je 24 uur per dag samen bent en altijd met z’n tweetjes met het bedrijf bezig bent.

Natuurlijk moet het praktisch geregeld worden: de uren zullen moeten worden opgevuld, met de huidige staf of misschien met nieuw personeel. Toch denk ik dat dat zich terugbetaalt. Zelfs al werkt de partner maar twee of drie dagen buiten de bakkerij, kan het al de scherpe blik van een ‘buitenstaander’ opleveren. En dat is alleen maar goed voor de onderneming. Want ook al verlaat één partner de bakkerij (parttime of fulltime, voorgoed of tijdelijk), de onderneming run je nog steeds sámen. Je hoeft niet zeven dagen per week samen ín het bedrijf te werken om een goed team te zijn.

Reageer op dit artikel