blog

Opscheppen 
met eten

Mensenwerk

Opscheppen 
met eten

Food is hot! Verhalen over voeding in ieder geval. Kijk de top tien meest verkochte boeken er maar op na. Boeken als ‘Powerfood’, ‘Jamie’s Comfort Food’ en ‘Chickslovefood’ bepalen de toplijst. Jarenlang stond er gewoon literatuur in de boeken top tien. Later kwamen de spannende thrillers en een paar jaar geleden ging Nederland nog plat voor ‘Vijftig tinten grijs’. Dat was toen hot! Nu onze voeding dus. Boeken over eten gaan als warme broodjes over de toonbank. De ‘Bosatlas van het voedsel’ al gezien? Een populair cadeauboek. Een echte aanrader overigens.

Meest opvallende bestseller is ‘De mooie voedselmachine’. Een boek over onze darmen. Hoe ons eten stap voor stap wordt omgezet in een drol. ‘Van hap tot plons’. Nederlanders zijn er gek op. Het gaat erin als koek. Iedereen die een jaar geleden gezegd zou hebben dat een boek over onze poep een bestseller zou worden, had ik voor gek verklaard. What’s next? Ik waag me niet aan voorspellingen.

Ook het aantal zogenaamde foodbloggers is niet meer te tellen. Tien jaar geleden bestond dat woord nog niet eens. Kortom: food was nog nooit zo belangrijk de laatste veertig jaar. Eigenlijk is dit best een interessante trend. Want iedere boer, slager, bakker of kok die mooie verhalen kan vertellen over z’n vak is een bofkont. Het zijn allemaal vip’s: very interesting persons. Dit is het moment. Smeed het ijzer als het heet is. Vertel verhalen of schrijf een dagboek. Dat noemen we tegenwoordig ‘bloggen’ of ‘vloggen’ (bloggen op video). Of schrijf een column in de lokale krant. Over je rol in de boeiende foodbranche. Positieve verhalen. Hapklare teksten. Lekker opscheppen met eten.

Reageer op dit artikel