video

Kollenberger Spelt in  de lift bij Echte Bakker Martens

Het recept

Kollenberger Spelt in  de lift bij Echte Bakker Martens
Bert Jansen

Volkoren speltbrood is één van de hardlopers in het speltassortiment van Echte Bakker Martens in Sittard. Dit busbrood wordt gemaakt van Kollenberger Spelt.

Waar kunnen we beter aankloppen om het productieproces van een Kollenberger Speltbrood vast te leggen in een verhaal en op foto en video, dan bij Echte Bakker Martens aan Tuddernenderweg in Sittard? De bakkerij ligt op een steenworp van de Duitse grens én van de Sittards Kollenberg.

‘Deze berg, of eigenlijk is het een heuvel, ligt 400 meter verderop’, vertelt bakker Martin Martens. ‘De Kollenberg is vooral bekend om het zogeheten ‘krombroodrapen’ tijdens halfvasten. Al sinds 1923 worden dan zo’n 15.000 broodjes in de vorm van een halve maan van de berg gegooid voor de kinderen van de stad. Dit gebeurt met halfvasten, omdat Jezus in de Bijbel brood en vis verveelvoudigt op deze dag. Ook wij leveren ieder jaar broodjes voor dit evenement.’

Speciaal met Bakkerswereld deelt Martens het recept van de Kollenberger Spelt. Bert Jansen legde het bakproces vast op video. Lees het gehele interview met Martens in Bakkerswereld 10 die onlangs is verschenen, ook staat hier het recept stap voor stap beschreven.

Video

Reageer op dit artikel