Lees in dit dossier nieuws, achtergronden en blogs over de grondstoffen boter & margarine.
Het zoutgehalte van levensmiddelen is de afgelopen 6 jaar met 11% afgenomen. Brood en vleeswaren doen het goed; in sauzen nam het zoutgehalte juist toe. Het percentage verzadigd vet in de onderzochte voeding daalde in 2017 maar langzaam.
De prijs van roomboter is de afgelopen 3 jaar gemiddeld met 2 procent per jaar gestegen. Hieraan liggen een aantal oorzaken ten grondslag. Gevolg is dat er een deuk wordt geslagen in de marges van producenten, meldt de Rabobank.
Voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Vooral voor zuivelproducten moet fors meer worden betaald, net als voor vlees en vis.
De internationale botermarkt staat onder druk. Franse industriële bakkerijen luidden deze week de noodklok omdat de boterprijs in het land bijna is verdubbeld. Daardoor dreigt het Franse bakkerij-assortiment een stuk duurder te worden. Ook in Nederland is de boterprijs sinds april vorig jaar met ...
FrieslandCampina heeft vorig jaar 5,5 procent meer winst geboekt bij een omzet die 2 procent lager was dan in 2015. Het concern verwacht dat de prijzen voor basiszuivelproducten rond het niveau van de afgelopen maanden blijven schommelen.
Is verzadigd vet nou wel of niet ongezond? En hoe zit het met onverzadigd vet uit zaadolie? Dus hoe zit het nou met boter versus margarine? Peter Voshol analyseert de materie.
Boter en margarine zijn belangrijke grondstoffen voor de bakker. Boter is al zo oud als de landbouw. Margarine is er ‘pas’ sinds 1871. Bakkerswereld duikt in deze vette materie.
De banketbakkerij en chocolaterie die Goos Jan Looijenga in Nijmegen runt, is al sinds 1830 een begrip in de Keizerstad. De banketbakker zet de traditie voort om vanuit kwaliteitsgrondstoffen heerlijke producten te maken. Zo gebruikt Looijenga alleen ongezouten roomboter.
De enorme prijsstijging van boter en room zorgt voor een flinke daling van de winstmarges van de bakkers. Als de prijsverhoging volledig doorberekend wordt, dan zouden sommige roomboterproducten ‘onbetaalbaar’ worden. Aan de ambachtelijke bakker de keuze: boter en room blijven gebruiken of per pr...
Op de najaarsbijeenkomst van het Echte Bakkersgilde gaf Frank van Sprang van Beko een aantal praktische tips voor het bakken van lekkere speculaasjes. Bakkerswereld zet ze voor u op een rijtje…
Stephan Stienstra van Patisserie Christiaan in Velp ontwerpt graag producten. Speciaal voor Bakkerswereld bedacht hij de Zwevende Kerstboom, een kerstgebakje dat ook prima als dessert dienst kan doen.
Nederland kent vier windstreken. Elke maand licht Bakkerswereld er een provincie uit met een bijzonder streekproduct. Boussen Culiniair uit Sint Jansteen trapt af met Zeeuws Mosselbrood.
Foodprofessionals besmeren brood minder met boter en meer met (sandwich)sauzen. Met dank aan de trend naar lichter eten. Groente blijkt verder een populair ingrediënt. Net als honingmosterd. Met kruiden kun je je eigen saus maken en je onderscheiden. Vijf saustrends en toepassingstips.
Een speciaal gebakje voor een bijzonder avondje: de altrimenti speculoos. Het gebakje is gemaakt op basis van soezenbeslag en een onderplak van speculaas. Voor de vulling van de soezen is gele room gebruikt. Het gebakje is opgebouwd uit een onderplak van speculaas, waarop crème suisse is gespoten...
Keuzes maken is nooit mijn sterkste punt geweest. Het zal deels wel komen door het gegeven dat ik onder het gesternte van de Weegschaal ben geboren. Ik twijfel vaak. Niet omdat ik niet weet wat ik wil, maar omdat aan een keuze meerdere kanten zitten waarvoor wel wat te zeggen is.
FreshRecruitment