artikel

Het bakken van boterkoek

Dossiers

Het bakken van boterkoek

Er blijkt regelmatig verwarring over de mate van afbakken van boterkoek en de uiteindelijke gaarheid hiervan.

Er blijkt regelmatig verwarring over de mate van afbakken van boterkoek en de uiteindelijke gaarheid hiervan.

In de praktijk komen we grote verschillen in bakresultaat van boterkoek tegen. Het verschilt van boterkoek die heel zwak gebakken is, en waarbij de kern van het product als het ware nog rauw is.
Aan de andere kant zien we ook regelmatig boterkoek die te hard gebakken is.

Het bakken van boterkoek is lastig, de boterkoek moet net gaar zijn, waarbij zowel de boven- als de onderzijde van de koek fris en gelijkmatig gekleurd moet zijn. De binnenzijde van de koek lijkt dan eigenlijk nog deeg, maar het zetmeel van de bloem is wel degelijk, hoewel minimaal, verstijfseld. Bij een juist bakproces is de kleur van de koek zoals hiervoor genoemd en heeft het product ook een lekkere baksmaak.

Een product dat te lang gebakken wordt, heeft vaak wel een fris uiterlijk maar de eeteigenschappen van de boterkoek zijn dan hard en droog.

Vloerwarmte
Als de koek in ‘pie plates’ gebakken wordt, op een onderplaat, is het belangrijk om voldoende vloerwarmte in te stellen. De ‘pie plates’ geven wat extra isolatie en een verminderde warmteoverdracht. Bij een heteluchtoven (rotatieovens/ veel winkelovens) kan de baktijd daardoor weleens wat langer zijn, zonder dat de koek direct droog bakt.

Richttemperaturen zijn lastig aan te geven. Baktijden zullen voor kleine boterkoekjes variëren tussen 9–11 minuten, terwijl voor de grotere boterkoeken een baktijd van 12-14 minuten aangehouden zal moeten worden. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de dikte van de koek.

Aandachtspunt:
Strijk de boterkoek niet te dik met eistrijksel. Te dik bestreken geeft een strijksellaag (vel) op de boterkoek, wat niet lekker eten is.

 

Reageer op dit artikel