artikel

Afwijkingen bij stollen

Dossiers

Afwijkingen bij stollen

Een van de meest voorkomende afwijking bij stollen is het te weinig gebakken zijn van de stol.
Een baktijd in relatie tot het gewicht van de stol en het doen van bakproeven voorkomt kleffe of niet gare stollen. Een goede kerststol bezorgt u de komende tijd veel omzet. Bij het bakken van dit margerijke product vraagt vooral de baktijd om aandacht.

Een van de meest voorkomende afwijking bij stollen is het te weinig gebakken zijn van de stol. Een baktijd in relatie tot het gewicht van de stol en het doen van bakproeven voorkomt kleffe of niet gare stollen. Een goede kerststol bezorgt u de komende tijd veel omzet. Bij het bakken van dit margerijke product vraagt vooral de baktijd om aandacht.

Kleffe kruim
Bij productbeoordelingen stuiten de keurmeesters van het NBC nog wel eens op kerststollen die niet gaar zijn of een kleffe structuur hebben. Vaak is dit ook zichtbaar in de kruim: met name rondom de spijs is de kruimkleur verkleurd. Een bijkomend gevolg is dat de smaak en eeteigenschappen vaak deegachtig zijn. Een te korte baktijd bij een te hoge temperatuur is vaak de oorzaak.

Baktijd
De baktijd is sterk afhankelijk van het gewicht van de stollen. Stollen met een gewicht tot 500 gram kunnen in 25 – 30 minuten gaar zijn. Stollen met een gewicht van 900 – 1000 gram hebben vaak een baktijd nodig van minimaal 35 – 40 minuten. Hanteer dezelfde temperatuur als bij uw vruchtenbrood, alhoewel dit geen ‘vaste wet’ is. Ons advies: doe bakproeven, let op de baktijd en pas daarop de oventemperatuur aan.

 

 

Reageer op dit artikel