artikel

Besparen op verlichting bakkerij

Dossiers

Besparen op verlichting bakkerij

Ook voor ondernemers wordt het milieu steeds belangrijker. Daarom besteden wij daar op deze plek een aantal weken aandacht aan. Deze keer: hoe bespaar je op de verlichting in de bakkerij?

Ook voor ondernemers wordt het milieu steeds belangrijker. Daarom besteden wij daar op deze plek een aantal weken aandacht aan. Deze keer: hoe bespaar je op de verlichting in de bakkerij?

Om goed te kunnen werken is voldoende verlichting nodig. Bij nieuw in te richten werkplekken moet de oppervlakte van ramen volgens de arbowet ten minste 5% van het vloeroppervlak van de werkplek zijn. Dit is gezond voor de werknemer. En door daglicht te gebruiken, bespaart u op de (energie)kosten van verlichting.
De arbo-eis geldt als u verbouwt (of nieuw bouwt) en de bouwvergunning en/of de lokale welstandscommissie de plaatsing van ramen in de bestaande situatie toelaat. Een lichtkoepel in het dak kan ook een geschikte oplossing zijn. Deze aanpassingen zijn uiteraard alleen nodig voor ruimten waar ook overdag wordt gewerkt, zoals in de banketbakkerij.

Energiezuinige verlichting
Het aanbod van energiezuinige verlichting is de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. De nieuwe generatie LED-verlichting, hoog frequente tl-verlichting en spaarlampen zijn hier voorbeelden van. In ruimten waar je weinig of maar kort komt zijn spaarlampen minder geschikt, omdat het even duurt voordat de lamp op volle sterkte brandt. Hierdoor laat men de lampen vaak aan, wat de besparing beperkt. Op dergelijke plekken (zoals het toilet of buiten bij de achterdeur) zijn bewegingssensoren handig.

Duurzaamheid
Voordeel van bijvoorbeeld LED-verlichting is dat de lampen lang mee gaan. Bovendien geeft deze verlichting vrijwel geen warmte af. Het is dan ook ideaal voor het gebruik in koel- en vriesinstallaties en vitrines. Het loont de moeite om te bekijken of LED-verlichting in uw bakkerij gebruikt kan worden. Wilt u de bestaande verlichting vervangen door LED’s, vraag dan onderbouwd advies aan een specialistisch bedrijf.

Kosten
Energiezuinige verlichting is relatief duur, maar u bespaart er zoveel mee op uw energierekening, dat investeren de moeite waard is. Gemiddeld verdient u de kosten binnen een tot drie jaar terug.

Dus:
• Door optimaal gebruik te maken van daglicht bespaart u op de verlichting;
• Energiezuinige verlichting is duur in aanschaf, maar bespaart veel energie;
• De milieutips van de afgelopen weken kunt u hier nalezen;
• In het milieu-informatieblad voor de Brood- en Banketbakkerij vindt u snel en eenvoudig alle maatregelen die u kunt nemen en welke kosten en baten ermee zijn gemoeid.

 

Reageer op dit artikel