artikel

Gouden Gard voor Peter Remmelzwaal

Dossiers

Gouden Gard voor Peter Remmelzwaal

Peter Remmelzwaal is de nieuwe Gouden Gard winnaar. De jonge patissier sleepte dinsdag 7 oktober de prijs in de wacht onder toeziend oog van vele tientallen collega’s en branchegenoten.

Peter Remmelzwaal is de nieuwe Gouden Gard winnaar. De jonge patissier sleepte dinsdag 7 oktober de prijs in de wacht onder toeziend oog van vele tientallen collega’s en branchegenoten.

Peter Remmelzwaal doet een flinke stap naar voren en steekt zijn gebalde vuist in de lucht van enthousiasme als Chiel Hoogenboom, de kampioen van vorig jaar, zijn naam uitroept tot winnaar van de Gouden Gard 2008. Remmelzwaal neemt de prijs ingetogen en niet al te uitbundig in ontvangst, maar dat is slechts uiterlijke schijn. Nadat hij alle felicitaties in ontvangst heeft genomen en voor de diverse fotocamera’s heeft geposeerd, zegt de winnaar met een grote glimlach en een biertje in zijn hand: ‘Ja, dit is wat ik wilde. Het is de eerste keer dat ik heb meegedaan, maar als je meedoet aan een wedstrijd doe je mee om te winnen en doe je er alles aan. Gelukkig kreeg ik ook veel steun van mijn werkgever, maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen. Voor mij betekende dat ik vier maanden van tevoren ben begonnen met deze wedstrijd. Voor de wedstrijd heb ik alle onderdelen een keer gemaakt en gekeken waar ik nog kon verbeteren. De laatste twee maanden waren vooral erg intensief en ben ik bijna iedere avond er mee bezig geweest. Ook heeft de Gouden Gard me drie weken vakantie gekost, maar dat is het waard geweest. Ik ben moe maar zeer voldaan.’

Kleuren
Remmelzwaal, werkzaam bij Crème de la Crème in Zoeterwoude Dorp, gooide de hoogste ogen (324 punten) met zijn taart en showstuk dat het thema jungle had. ‘Ik heb voor het thema jungle gekozen, omdat je dan heel veel kunt doen met kleuren. Daar kun je veel kanten mee op.’
Niet alleen de winnaar was zichtbaar blij ook de nummers twee en drie straalden van geluk. De Zilveren Gard was voor Sarah Musch (279 punten) met het thema Azië. De werkneemster van Patisserie Kuit in Amsterdam nam haar prijs vol ongeloof en trots in ontvangst. ‘Super’, luidde haar reactie kort en krachtig direct na afloop. Het brons was voor Remco Zentveld (267 punten), werkzaam bij Huis ter Duin. Hij had het thema Magic gekozen.
De jury, die unaniem was over de uitslag, keurde niet alleen de smaak van de producten en de uiteindelijke etalage van het showstuk en de producten, ook aspecten als het hygiënisch werken en organisatie waren aandachtspunten. Juryvoorzitter Lex Verkley zei dat het niveau is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Wel sprak hij de hoop uit dat meer jonge vakmensen zich aanmelden volgend jaar voor de wedstrijd dat wordt georganiseerd door Kenwerk en stichting Gouden Gard.
Net als in 2007 namen dit keer zes deelnemers deel aan de Gouden Gard: drie heren en drie dames.

Marketingprijs
De creatie van Peter Remmelzwaal sprak niet alleen de unanieme vakjury aan onder leiding van patissier Lex Verkley, ook overtuigde hij de banketbakkersvereniging Heerlijk&Heerlijk er mee die de Marketingprijs sponsorde. Bij de beoordeling is vooral gelet op thema en stijl. Over de creatie van Remmelzwaal luidde het commentaar: ‘Een oase van vakmanschap, totale harmonie.’

Talentenprijs
21 leerlingen niveau twee van verschillende ROC’s streden dezelfde avond om de Talentenprijs (voorheen Geert Grieverprijs). Juryvoorzitter Ireen Pijpers, ondernemer uit Blerick, roemde vooraf aan de bekendmaking de kwaliteit en de gedurfde smaakcombinaties. De lagen bavarois waren over het algemeen zoet en bevatten geen tussenlagen, gaf ze de leerlingen als leerpunt mee. Over de uitslag was geen twijfel. De eerste prijs ging naar Thijs Abrahams. Hij volgt zijn opleiding aan het ROC Eindhoven en is werkzaam bij Patisserie de Rouw in Vught. Abrahams: ‘Iedereen in het bedrijf heeft me gesteund met deze wedstrijd. Het idee om deze taart te maken heb ik in overleg met het bedrijf gedaan.’ Over de opbouw van de taart zegt hij: ‘Onderop is een pure sacherplak, afgespoten met pure chocolade. Daarop een bavarois en een hazelnotenplak. Praliné interieur met daarin nougat. Daarboven een dun laagje bavarois. Het geheel is afgespoten met melkchocolade. Vervolgens heb ik de taart afgespiegeld met er om heen pure garnache. Op de top een bloem van pure chocolade afgespoten met koper.’ Abrahams deed voor de tweede keer mee aan de Talentenprijs. Dat volhouden loont, bleek, want tijdens zijn eerste poging in 2006 eindigde hij als zestiende. Hij won tevens de prijs van de consumentenjury, beschikbaar gesteld door Bakkers in Bedrijf.
Naast vakwerk van talenten, konden de aanwezigen ook het werk aanschouwen van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen op de Coupe du Monde de la Patisserie in Lyon volgend jaar. Het team bestaat uit Ivo Wolters, Jeroen Goossens en Arthur Tuytel.
 

Reageer op dit artikel