artikel

Werkplekorganisatie en ‘standaardisatie Deel 2 ‘Troep opruimen

Dossiers

Werkplekorganisatie en ‘standaardisatie Deel 2 ‘Troep opruimen

Hoe organiseer je een goede werkplek? Een werkplek in de bakkerij ligt vaak vol met werklijsten, gereedschap et cetera  waardoor het moeilijk wordt om te bepalen waar en waarmee gestart moet worden. Zoeken, wachten, bedrijfsongevallen en een lange inwerktijd van nieuwe medewerkers zijn de gevolgen van een rommelige werkomgeving.

 

Hoe organiseer je een goede werkplek? Een werkplek in de bakkerij ligt vaak vol met werklijsten, gereedschap et cetera  waardoor het moeilijk wordt om te bepalen waar en waarmee gestart moet worden. Zoeken, wachten, bedrijfsongevallen en een lange inwerktijd van nieuwe medewerkers zijn de gevolgen van een rommelige werkomgeving.

 

 
Dit wordt veroorzaakt door onder andere de aanwezigheid van overbodige materialen, spullen zonder vaste plaats en het ontbreken van een standaard werkwijze. Afwijkingen in het proces zijn niet of te laat zichtbaar. Dit leidt tot een verminderde productiviteit, kwaliteit en motivatie.
 
Het KTBA principe heeft 5 stappen:
Kwijt,
Troep opruimen,
Boenen,
Afspraken maken en de discipline die daarbij nodig is
 
Deze vijf stappen zijn nodig om blijvende verbeteringen in de bakkerij door te voeren.
In dit artikel wordt de tweede stap besproken: Troep opruimen.
Er kan pas worden schoongemaakt nadat alle spullen zijn opgeruimd. Thuis maakt u ook niet het aanrecht schoon als dat nog vol staat met vaat, u ruimt eerst de vaat weg en daarna kan het aanrecht worden schoongemaakt. Hetzelfde geldt voor een bakkerij, eerst spullen opruimen, daarna reinigen. Toch staan in bakkerijen spullen, materialen of machines die niet of nauwelijks worden gebruikt of niet thuis horen in een bakkerij. Deze spullen worden alleen maar vuil en moeten telkens worden schoongemaakt, niet erg efficiënt.
 
Nodig?
Bij deze stap van het KTBA principe gaan de bakkers hun afdeling op een andere manier bekijken. Stelregel is dat om de twee stappen wordt stilgestaan en kritisch wordt gekeken naar alle spullen die zijn terug te vinden in de bakkerij. De vraag: ‘Hebben we dit nodig of waarom ligt dat daar?’ moet steeds opnieuw worden gesteld.
Voorbeelden van overbodige spullen zijn:
– Posters / schilderij(lijsten) en dergelijke die aan de muren zijn bevestigd. Hierdoor kunnen de muren niet goed worden gereinigd.
– Machines of materialen die niet meer worden gebruikt, maar wel blijven staan in de bakkerij. Deze machines of materialen kunnen alleen maar vuil worden en moeten ook steeds worden schoongemaakt. Indien deze worden verwijderd kan makkelijker worden schoongemaakt en wordt tijd gewonnen.
– Laden of bakken met rommel, kan alleen maar vuil worden.
– Kasten, rekken met spullen die overbodig zijn of zelfs de hele kas of rek is overbodig.
 
Succes
Dit project is bij een aantal klanten succesvol geweest. Een grote container vol met overbodig materiaal is geen uitzondering. Als de bedrijfsblindheid verdwijnt, vind je namelijk erg veel overbodige spullen in uw bakkerij…..weg ermee!
 
Voor meer informatie:
www.ktba.nl.
 

Reageer op dit artikel