nieuws

‘Bereken kostenstijging tijdig door’

De winkel 969

Jan Buitelaar van Resultsplus merkt dat de afgelopen maanden de prijzen van de belangrijkste grondstoffen in de bakkerij en vooral de prijs van meel en bloem oplopen. Ook de prijzen van andere grondstoffen, zoals krenten, stijgen. Hij adviseert om deze kostenstijging tijdig door te berekenen.

‘Bereken kostenstijging tijdig door’
Jan Buitelaar

Een stijging van de bloemprijs met 10 tot 15 procent lijkt niet uitgesloten. Het zou zelfs zo maar eens meer of ook minder kunnen zijn, zegt Buitelaar van Resultplus. ‘Het rekenmodel waarin bakkers hun eigen prijzen kunnen invullen, kan daarbij wel helpen. Bijna iedereen maakt afspraken voor een langere periode. Misschien ligt uw prijs al vast, maar wordt u op termijn geconfronteerd met een hogere prijzen’, waarschuwt hij bakkers.

Schaarste aan vakkundig personeel

‘Het zijn niet alleen de prijzen van grondstoffen die stijgen. De arbeidskosten nemen toe als gevolg van de CAO, maar vooral ook door schaarste aan vakkundig personeel. Met 3 procent reken ik voorzichtig, mogelijk betalen veel bakkers al meer. Tot slot worden ook de operationele kosten, zoals huur, en algemene kosten naar verwachting 2,5 procent hoger als gevolg van inflatie en belastingmaatregelen (energie).

Als alle kosten als ingeschat worden doorgerekend, resulteert dit in een noodzakelijke prijsverhoging van 4,9 procent, concludeert hij. Met de btw-verhoging in het vooruitzicht heeft dit dan op 1 januari zal een tarwebrood dat momenteel € 2,20 kost in de toekomst € 2,37 gaan kosten, ofwel een stijging van 8 procent.

‘Houd kostenstijging apart van btw-verhoging’

Buitelaar adviseert om de kostenstijgingen apart van de stijging van de btw te houden. ‘Moeten er prijzen worden verhoogd door gestegen kosten, wacht daar dan niet te lang mee en houd het op 1 januari zuiver op de btw verhoging 3 procent.’

Lees meer artikelen van Jan Buitelaar

Lees meer artikelen van Jan Buitelaar

Reageer op dit artikel