nieuws

‘Ambachtelijk ijs met rauwe melk smaakt echt beter’

De winkel

Het ijsseizoen staat weer voor de deur en menig ambachtelijk bakker is al begonnen met de eerste ijsbereidingen. Bakker Piet Smit van Ambachtscentrum De Driekant ook. Onlangs opende hij een tweede vestiging in een nog te ontwikkelen stadsdeel in Zutphen, maar de eerste tafels en stoelen staan al uitgestald op het terras.

‘Ambachtelijk ijs met rauwe melk smaakt echt beter’
Piet Smit. Foto: Koos Groenewold

Op een terras hoort ijs en dus draait Smit zijn eigen biologische product. Chocolade met mint, vanille en pistache. Niet meer dan drie soorten per keer, want hij maakt alles zelf en daarbij komt dat het dervingsrisico heel groot is. ‘Als er een lepel in de bak is geweest, kan je het ijs niet langer dan 72 uur goed houden. En zoveel omloopsnelheid heb ik hier natuurlijk nog niet. Ik weet daarom ook nog niet of ik wel of geen schepijs zal toevoegen aan het assortiment. Daar moet ik nog even over nadenken. Op het terras wil ik wel mooie ijscoupes serveren.’

Smit maakt zijn ijs met rauwe melk, dat hij van de nabij gelegen melkveehouderij en tevens zorgboerderij De Vijfsprong betrekt. ‘Ik pasteuriseer de melk zelf. Dat geeft echt een heel andere smaak aan het ijs, dan wanneer de melk uit een pak komt.’

In de april-editie van Bakkerswereld leest u een uitgebreid interview met Smit over zijn nieuwe bakkerij en winkel in de Gelderse Hanzestad.

Reageer op dit artikel