blog

Transvetten

De winkel

Transvetten
Yvonne van Gils

Tja, weer een term die de laatste tijd voorbij komt in de alsmaar langer wordende rij van ‘ongezonde ingrediënten’: transvetten. Is het bangmakerij of schuilt er in dit product toch echt gevaar voor onze gezondheid? Het staat wel vast dat ons lichaam deze transvetten niet nodig heeft, maar je leest ook dat het moeilijk is voor consumenten om na te gaan of producten deze vetten bevatten (bron: Voedingscentrum.nl)

Ik moet zeggen dat ik ook niet precies weet in welke mate wij als bakker – via grondstoffen zoals margarine, roomboter, lossingsmiddelen enzovoort – deze transvetten gebruiken. Vraag mij alles over zoutreductie, lactosetoevoegingen en gluten (ik ben zelf coeliakie-patiënt) en ik kan een gedegen antwoord geven. Maar nu komt het verhaal van de transvetten er weer bij en dat maakt me een beetje moedeloos.

Soms lijkt het wel alsof ik onze producten tegenover de klant moet gaan verdedigen, want ze lijken eerder ongezond dan gezond. De consument wordt van alle klanten bestookt met informatie die vaak té diepgaand is, zodat er verkeerde gedachten worden geboren uit angst en onwetendheid.

Zelf denk ik dat een goede gezondheid staat of valt met de discipline en verantwoordelijkheid van de consument zelf. Daarmee bedoel ik dat informatie geven aan klanten belangrijk is, maar uiteindelijk bepalen consumenten zelf of ze elke dag een gebakje eten, twee keer per week patat gaan halen of elke avond een zak chips opentrekken. Daar is geen regelgeving tegen opgewassen.

Je kunt het zoutgehalte verminderen, het gebruik van gehard vet afremmen en het eten van fastfood afraden, maar mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk zijn er veel mensen wél op een goede manier met deze materie bezig en hun advies is vaak: eet met mate, dan kun je best een keer genieten van een gebakje!

Reageer op dit artikel