nieuws

NVWA niet direct op de stoep

De bakkerij

NVWA niet direct op de stoep
Foto: Diederik van der Laan.

Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staan niet direct op de stoep bij bakkers die de nieuwe etiketteringsregels nog niet direct vanaf die datum op orde hebben. De verwachting is dat controles in de loop van 2015 uitgevoerd gaan worden. De nieuwe regels zijn sinds 13 december 2014 van kracht. Wel kondigde de NVWA op de valreep een verandering aan van de aangekondigde maatregelen: een nieuwe, soepeler definitie van niet-voorverpakte producten.

Die nieuwe definitie van niet-voorverpakte producten is: ‘Producten met hoge omloopsnelheid, die dagelijks worden verpakt en die in het bedrijf van de verpakker verkocht worden.’

Het dagverse karakter van de producten – en daarmee het 24-uurs principe – is dus niet langer bepalend. Voorbeelden van producten die onder deze definitie vallen zijn bijvoorbeeld een zakje met krentenbollen, puntjes of eierkoeken, brood dat door een retailer in de buurt van verkoop wordt verpakt, of brood en koek in een broodkraam waarbij verpakker en verkoper hetzelfde bedrijf zijn.

Nieuw is dat ook langer houdbare producten, waarvan dagelijks een kleine werkvoorraad wordt aangelegd tot de categorie niet-voorverpakte producten behoren. Denk bijvoorbeeld aan een werkvoorraad verpakte bonbons of koekjes, of een fantasieverpakking voor de feestdagen. Deze producten hoeven dus niet te worden geëtiketteerd. De allergenen moeten in kaart zijn gebracht en de informatieverstrekking over allergenen mag mondeling of schriftelijk plaatsvinden, net als bij onverpakte producten.

Nieuwe eisen

Letters van ingrediënten op producten mogen niet meer piepklein zijn. De herkomst de grondstoffen moet duidelijk zijn weergegeven. En stoffen die mogelijk allergische reacties kunnen veroorzaken, behoren voortaan herkenbaar op de verpakking te staan.

De Consumentenbond is blij dat de regels eindelijk zijn ingevoerd. Maar nog niet alle etiketten zijn op orde, aldus de belangenorganisatie. Kennis- en adviescentrum NBC verstrekt via haar site aanvullende informatie.

Allergenen Consultancy (Marjan van Ravenhorst) in Scherpenzeel biedt een cursus aan over allergenenbeheer met veel achtergrondinformatie. Aan de hand van discussies, cases, rekenoefeningen met drempelwaarden, praktijkvoorbeelden en foto’s wordt ingegaan op alle facetten van een goed allergenenmanagementsysteem.

 

In het eerstvolgende gedrukte exemplaar van Bakkerswereld uitgebreid aandacht voor de nieuwe allergenen- en etiketteringswetgeving.

Reageer op dit artikel