blog

Pawel en Olga

Blogs

‘Hey boss no stress, remember?’ Met deze woorden bracht fabrieksmedewerker Pawel me weer terug op aarde toen we onlangs in onze deegfabriek een tegenvaller hadden.

Pawel en Olga

Kort daarvoor had ik hem met dezelfde woorden proberen op te peppen toen hij met een probleem zat. Er was namelijk een hoeveelheid deeg gemaakt met een receptfout en alles werd geblokkeerd.

Pawel voelde zich verantwoordelijk en dat was te zien. ‘No stress Pawel, next time try to prevent’, ‘volgende keer moet je proberen om de fout te voorkomen’. Hij knikte en gaf aan dat het niet meer zou gebeuren. En dat was oprecht. Daar kun je op vertrouwen.

Pawel en zijn vrouw Olga zijn via een uitzendbureau bij ons terechtgekomen. Schuchter en behoedzaam stelden ze zich op, na enkele minder goede ervaringen bij andere bedrijven. Na verloop van tijd ontplooiden ze zich tot werknemers waarvan je op aan kunt. Bescheiden en plichtsgetrouw. Altijd aanwezig. Altijd op tijd. Correct en gedreven. Bereid, net als de anderen, om extra te werken als dat nodig is.

Ze komen niet uit de bakkerij maar doen hun werk perfect. Steeds vaker gaven we ze meer verantwoordelijkheid, totdat het moment kwam dat we ze een vast contract konden aanbieden. Dat hadden ze echt verdiend. De volgende stap is dat we ze een cursus Nederlands aanbieden, zodat ze volledig kunnen integreren.

Net als in de bakkerij is het bij ons lastig om goede medewerkers te vinden die het bakkersvak verstaan én er bovendien graag in willen werken. Alleen bakker zijn, is niet genoeg. We zoeken ook mensen die graag bij ons willen werken. Die trots zijn op ons bedrijf en passie hebben voor het vak. We hebben veel mensen op gesprek gehad, maar helaas waren de interesse en de passie vaak niet voldoende aanwezig. Een enkele keer hebben we mensen aangenomen die na enkele weken weer afhaakten of gewoon niet meer kwamen opdagen of zich ziek meldden. Dit is het probleem van velen van ons in de bakkersbranche: het vinden van goed gemotiveerd personeel.

Op 12 september heeft het Genootschap een bijeenkomst georganiseerd om hierover te brainstormen. Om te kijken of we hier een oplossing voor kunnen bedenken. Of we kunnen werken aan het beeld dat jongeren hebben van de bakkerij en ze enthousiast maken. We kunnen proberen meer Nederlandse jongeren naar bakkersopleidingen te krijgen, maar we kunnen ook kijken naar alternatieven.

Wij hebben het nu een aantal keer getroffen met onze Poolse collega’s, waar we trots op zijn. Jonge mensen die bezig zijn zich te settelen in Nederland en hier hun toekomst zien. Gedreven medewerkers die trots zijn om deel uit te mogen maken van ons bedrijf en van de Nederlandse maatschappij. Er zijn ook verhalen over Irakese vluchtelingen of bakkers uit Syrië die fantastisch werk doen. Het past misschien niet iedereen, maar wanneer het lukt, is het winst voor alle partijen.

Reageer op dit artikel