blog

Loslaten

Blogs

Loslaten

Nog een kleine maand en dan komt de zomervakantie er weer aan. Voor het ene bedrijf gaat het seizoen nu echt beginnen; duizenden toeristen doen hun bakkerij aan voor het lekkere ontbijt tijdens hun vakantie. Voor het andere bedrijf is dit een mindere periode en worden zelfs de deuren gesloten.

Vroeger verbaasde het mij dat sommige bedrijven hun deuren sluiten in de zomer. Naar mijn mening moet een bakkerij altijd open en bereikbaar zijn. Maar inmiddels weet ik dat het sluiten van de bakkerij, zodat iedereen in dezelfde periode met vakantie gaat, heel rustgevend kan zijn.

Zwolle is één van die steden in Nederland waar steeds meer toeristen naartoe komen. Voor ons is de zomerperiode dus een steeds belangrijkere maand aan het worden. Sluiten van de winkel is dan ook zeker geen optie. Dat betekent, zoals elk jaar, zo vroeg mogelijk de vakanties van alle medewerkers inplannen en met veel passen en meten de zomer doorkomen.

Als je dan zelf met vakantie gaat, komt er het moment van loslaten. Je bedrijf uit handen geven aan je personeel en het vertrouwen hebben dat alles gaat zoals jij dat wilt. Best spannend: zal alles wel goed gaan en wat als…

Vakantie is voor het personeel net zo belangrijk als voor de ondernemer. Soms hoor ik van ondernemers die nooit met vakantie gaan. Ik kan mij dat niet voorstellen. Behalve dat je dan zelf nooit uit je bedrijf bent, is het voor het personeel juist een leerzame tijd als jij er niet bent. Medewerkers krijgen alle verantwoordelijkheid, moeten zelf alle beslissingen nemen en kunnen na de vakantie trots zijn dat het is gelukt. Voor het team schept dat een sterke band.

Afgelopen periode ben ik verhuisd en heb een paar dagen vrij genomen. Inmiddels heb ik het vertrouwen dat alles blijft gaan zoals het hoort te gaan. Tuurlijk zijn er kleine dingetjes die ik anders zou doen of waar ik wat meer op zou letten. Maar voor de buitenwereld is dit niet zichtbaar. Loslaten moet je leren. Ik ben trots dat er een groep mensen staat die ervoor zorgt dat de productie gewoon doorgaat. Dat de klanten met dezelfde service als altijd worden geholpen en bedrijven hun bestellingen keurig ontvangen.

Als je dan terugkomt en ziet dat het allemaal weer goed is gegaan, kun je ook steeds meer gaan loslaten, zodat jij je met andere dingen kunt gaan bezighouden.

Reageer op dit artikel