blog

20 jaar hoogte- en dieptepunten

Blogs

20 jaar hoogte- en dieptepunten

Op 1 september was het twintig jaar geleden dat wij een bakkerij overnamen. De jongensdroom van Allard kwam uit, het avontuur gingen we samen aan. Een moment om even bij stil te staan en terug te denken aan wat er allemaal is veranderd sinds die tijd. Hoewel wij ons goed hadden voorbereid, was het toch een sprong in het diepe.

We begonnen met de banketbakker en twee winkeldames van de vorige eigenaar. In de loop van jaren zijn er personeelsuitbreidingen en de nodige personeelswisselingen geweest. Om diverse redenen hebben mensen ons verlaten, soms met pijn in het hart, soms tot grote opluchting (van henzelf of van ons). Zaterdagmeiden uit de begintijd zijn nu volwassen vrouwen die met hun eigen kinderen bij ons in de winkel komen. Jongens die bij ons hun eerste stage liepen, zijn uitgegroeid tot vakmensen en lopen we nu als collega’s tegen het lijf.
Het ouderwetse bakkerswinkeltje van toen is tweemaal verbouwd en heeft een moderne, maar toch ambachtelijke uitstraling. Ook de bakkerij is eenmaal grondig verbouwd en alle machines en ovens waarmee we zijn begonnen, zijn inmiddels vervangen door modernere, energiezuinigere of arbeidsvriendelijkere exemplaren.
We hebben de sprong naar een filiaal gewaagd, maar hebben na enkele jaren moeten concluderen dat dat toch niet bij ons paste. Weer een ervaring rijker. Een broodautomaat voor de winkel bleek geen succes. Ook dat is ondernemen, dingen uitproberen en er weer afscheid van durven nemen als het niet lukt of niet bij je past.
Er waren hoogtepunten: genomineerd voor Bakker van het Jaar, en er waren diepe dalen: geconfronteerd worden met gezondheidsproblemen en denken dat je je bedrijf moet opgeven.  Maar altijd hebben we het samen gedaan. En daar hebben we op 1 september toch maar even op gedronken.

Reageer op dit artikel