nieuws

Gratis kennistraject Ambacht & Business gestart

Strategie

Bij het Innovation Centre van FrieslandCampina in Wageningen is vandaag (maandag 7 september) het gratis kennistraject Ambacht & Business van start gegaan. Inmiddels hebben zich al diverse bakker-ondernemers ingeschreven voor het gehele traject.

Gratis kennistraject Ambacht & Business gestart
De bakkers luisteren aandachtig naar de uitleg over Ambacht & Business. Foto: Bakkerswereld

Geert Frank van FrieslandCampina voerde tijdens de Kick-off het openingswoord namens de vijf initiatiefnemers van het project, Stichting Ambachtelijke Bakkerij, NBA, Bakkersvak, FrieslandCampina en Bakkerswereld. ‘Als initiatiefnemers willen we onze kennis bundelen en cadeau doen aan de bakker. Het is ons doel om de bakker verder op weg te helpen.’ Sandra Pluim van Stichting Ambachtelijke Bakkerij lichtte vervolgens het doel van de Kick-off toe aan de bakkers. ‘De Kick-off is een voorproef van alle workshops en trainingen die er bij Ambacht & Business aan bod komen. De ondernemer hoeft niet zelf bij alle workshops aanwezig te zijn. Het is ook mogelijk om iemand van het personeel naar een workshop te sturen.’

Trainingen

In kleine groepen werden de ondernemers door het pand van FrieslandCampina geleid naar de verschillende presentaties van de trainingen en workshops. Alex Deuzeman gaf een voorproef over de training financiën die hij in het traject gaat verzorgen. ‘Het is mijn bedoeling om jullie inzicht in jullie eigen cijfers te geven. Welke cijfers heeft u op welk moment nodig om de juiste richting te bepalen.’

Bart-Jeroen van Overveld, patisserie-adviseur bij FrieslandCampina gaat de workshops grondstoffen en ambachtelijke produceren geven. In de grondstoffen workshop gaan de ondernemers op bezoek bij de boer en zien met eigen ogen hoe het melk wordt vervaardigd. Daarnaast leren ze meer over de oorsprong van boter en slagroom. Van de oorsprong tot hoe ze geproduceerd worden. Ook gaan de bakkers zelf aan de slag met deze grondstoffen.

Bart Jeroen van Overveld heeft alle aandacht van de ondernemers.

Bart Jeroen van Overveld heeft alle aandacht van de ondernemers.

In de workshop ambachtelijk produceren draait het om de basis grondstoffen. Bart Jeroen van Overveld laat zien wat er allemaal gemaakt kan worden van een basisdeeg. ‘Heel veel bakkers weten niet meer wat er allemaal in een mix zit. Zo heb je voor een cakebeslag in principe alleen boter, bloem, suiker en eieren nodig. Maar in een cakemix dat je aangeleverd krijgt zit veel meer.’ Hij drukte de bakkers vervolgens op het hart: ‘Het ambacht, dat bent u zelf.’

Het onderwerp van de training communicatie kwam al snel naar voren: storytelling. Renee Boogerd vertelde tijdens haar presentatie waarom storytelling zo belangrijk is in een bedrijf. ‘Met een goed verhaal bind je de klanten aan je bedrijf. Een goed verhaal heeft vijf kenmerken; is authentiek, heeft structuur, is persoonlijk, heeft een boodschap en heeft emotie wat verbindend werkt.’ In haar training krijgen de ondernemers door middel van voorbeelden, allerlei suggesties om hun eigen verhaal beter dan ooit te vertellen.

Renee Boogerd vertelt over storytelling

Renee Boogerd vertelt over storytelling.

Inschrijven

Na de presentaties van de verschillende workshops en trainingen konden de bakkers napraten zich inschrijven voor het traject. Ook bakkers die niet tijdens de Kick-off aanwezig waren kunnen zich nog voor Ambacht & Business inschrijven. Tot vrijdag 2 oktober is de website geopend. Hier zijn ook de verschillende data van de workshops en trainingen te vinden. Als ondernemer schrijft u zich gratis in voor het gehele traject. U kunt zelf alle trainingen bijwonen, maar het is ook mogelijk om iemand anders uit het bedrijf naar een training te sturen. Voor de verschillende trainingen kunt u uit verschillende data kiezen. Komt er bij een training niemand uit uw bedrijf opdagen, dan worden er kosten in rekening gebracht.

Reageer op dit artikel