Mijnheer Voorhout is 500e deelnemer Vitaliteitsregeling

Mijnheer Voorhout is 500e deelnemer Vitaliteitsregeling
Wim Kannegieter feliciteert namens het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf de heer Voorhout en mevrouw Smolders met de vitaliteitsregeling. Foto: Veilig en Gezond

We moeten allemaal langer doorwerken. Om te zorgen dat ook die laatste jaren nog met plezier en in goede gezondheid kan worden gewerkt, is sinds 1 januari 2016 de Vitaliteitsregeling geïntroduceerd. Dat dit niet alleen voorbehouden is aan grotere bakkerijen, laat de 500e deelnemer aan de regeling zien.

Mijnheer Voorhout is banketbakker bij Gebak van Smolders in Breukeleveen. Hij is een goedlachse, vitale man vol energie. Niet iemand waarbij je het gevoel krijgt dat het nodig is om minder te gaan werken. Dat vond hij zelf ook niet: ‘Toen ik op mijn 60e de brief ontving over de Vitaliteitsregeling, heb ik hem eigenlijk gelijk naast me neergelegd. Dat was natuurlijk niks voor mij! Ik voelde me helemaal niet oud en ik mankeer niets. Ik ging naar mijn werkgever en vroeg of zij ook bericht hadden gekregen over die regeling. Dat bleek inderdaad het geval, maar ik heb gelijk gezegd dat ik daar geen interesse in had.’

Zaadje geplant

Maar ergens was er toch een zaadje geplant. ‘Af en toe zat ik er toch over na te denken. Laten we eerlijk zijn, het werk in een bakkerij is best zwaar. Je moet vroeg op, de hele dag op je benen staan... Langzaamaan begon ik toch het voordeel te zien van die regeling.

Toen er vorig jaar bijeenkomsten werden georganiseerd over de Vitaliteitsregeling is meneer Voorhout daar toch maar eens heengegaan. ‘Ondanks mijn scepsis werd ik toen toch wel enthousiast. Er werd verteld wat de regeling inhield en er was ook iemand aanwezig die al gebruik maakte van de regeling. Die man mankeerde ook niets!

Andere deelnemers aan de bijeenkomst hadden ook enthousiaste verhalen. Ik besefte toen dat je voor die regeling helemaal niet ‘oud’ hoeft te zijn of fysieke problemen hoeft te hebben. Het gaat er juist om dat ik goed en gezond kan blijven werken en ook op de lange duur gezond blijf. Vervolgens heb ik het thuis ook eens besproken en mijn vrouw vond het een goed plan.’

Dagje extra vrij

Meneer Voorhout is inmiddels bijna 62 jaar. Sinds 1 februari maakt hij gebruik van de Vitaliteitsregeling. Daardoor is hij nu op donderdag een extra dag vrij. ‘Ik werk nu maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag. Zeker als het mooi weer wordt, ga ik lekker fietsen.’

De werkgever van meneer Voorhout, Gebak van Smolders, werkt graag aan de regeling mee. Mevrouw Smolders legt uit: ‘Natuurlijk gaan we hem missen die dag, want in zo’n kleine bakkerij ben je als familie. Ik kan me voorstellen dat het prettig is om een klein stapje terug te doen. We vangen zijn afwezigheid op die dag nu zelf op. We moeten even kijken hoe dat loopt. We werken hier met zes personen en wellicht dat er op termijn wel aanvulling nodig is.’

Werk nog altijd leuk

Meneer Voorhout: ‘Begrijp me goed: ik vind mijn werk nog steeds hartstikke leuk. Ik doe het nog steeds met heel veel plezier. Daar gaat het helemaal niet om. Het is gewoon een fijne manier om iets minder belast te worden en iets meer vrije tijd te hebben.’

De Vitaliteitsregeling is er voor alle werknemers die onder de CAO Bakkersbedrijf vallen. Vanaf de dag dat u 60 jaar wordt, kunt u er gebruik van maken. Het is dan mogelijk om 80% te gaan werken, terwijl u 90% van uw loon en 100% pensioenopbouw behoudt. Bij een fulltime dienstverband komt dat neer op één vrije dag in de week. De regeling geldt zowel voor parttime als voor fulltime medewerkers. Door iets minder te werken en iets meer hersteltijd te krijgen, is het makkelijker om door te werken. Het lichaam krijgt meer rust om te herstellen, er is meer tijd voor hobby’s of eventueel mantelzorg en er wordt voorkomen dat medewerkers vroegtijdig uitvallen.

Hoe werkt het?

Als u tegen de 60 loopt, gaat u met uw werkgever in gesprek over de mogelijkheid om gebruik te maken van de Vitaliteitsregeling. U mag zelf beslissen of u gebruik wilt maken van de regeling en u kunt ook beslissen om bijvoorbeeld pas op uw 63e gebruik te gaan maken van de regeling.

De regeling staat voor iedere werknemer open en de werkgever is verplicht eraan mee te werken. Werkgever en werknemer maken samen afspraken over de invulling van het nieuwe rooster. Vervolgens meldt u zich samen met uw werkgever aan bij Veilig en Gezond in het Bakkersbedrijf. Als u (nog) geen gebruik wilt maken van de Vitaliteitsregeling geeft u dat ook aan. De regeling loopt tot de AOW-leeftijd.

Bijeenkomsten

Natuurlijk is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de consequenties van de Vitaliteitsregeling. Uw loon wordt iets lager, maar misschien heeft u wel recht op meer toeslagen. Ook de invulling van de extra verkregen vrije tijd is iets om over na te denken.

Dat kan per persoon verschillen en zal deels afhangen van de thuissituatie. Om verder in te kunnen gaan op de specifieke consequenties organiseert Veilig en Gezond in het Bakkersbedrijf speciale informatiebijeenkomsten door het hele land. Medewerkers in de sector, die (binnenkort) voor de regeling in aanmerking komen, ontvangen automatisch een uitnodiging om deel te nemen. Tijdens de bijeenkomsten wordt de regeling verder toegelicht en het is mogelijk om met collega’s te praten over wat de extra vrije dag betekent. Er is ruimte om alle vragen te stellen en tijdens een spreekuur is er de mogelijkheid om de persoonlijke financiële situatie door te nemen met een expert.

Meer weten over de Vitaliteitsregeling?

Op www.veiligengezond.com vindt u meer informatie en veelgestelde vragen over deVitaliteitsregeling. U kunt contact opnemen per e-mail info@veiligengezond.com of telefonisch op 0317-471223.

Eveline Janse

Eveline Janse

Eveline Janse is zelfstandig communicatie-adviseur bij Everlution

Zij schrijft deze rubriek in opdracht van Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf (onderdeel van Bakbekwaam)