nieuws

Speculaassoezen met kaneelcrumble

Recepten

J.S. Polak heeft voor de Sinterklaasperiode een leuke variant bedacht op de bekende soezen. Deze speculaaskruiden en het krokante kaneelcrumble laagje geven de traditionele soes een feestelijke twist.

Speculaassoezen met kaneelcrumble
Foto: J.S. Polak

Ingrediënten soezenbeslag:

- 480 gram ei
- 285 gram bloem
- 240 gram boter
- 240 gram melk
- 240 gram water
- 20 gram kristalsuiker
- 2 gram zout
- 10 gram speculaaskruiden

Ingrediënten kaneelcrumble:

- 110 gram bloem
- 110 gram rietsuiker
- 90 gram boter
- mespuntje zout
- 5 gram kaneel

Bereidingswijze kaneelcrumble:

Verdeel de boter in kleine blokjes en meng met de overige ingrediënten tot er fijne kruimels ontstaan. Rol de crumble tussen 2 vellen bakpapier dun uit en vries dit in.

Als dit bevroren is steek er dan rondjes uit die ongeveer 10 procent kleiner zijn dan de opgespoten soezen.

Bereidingswijze speculaassoezen:

Breng in een pan de melk, water, suiker, zout en boter aan de kook. Als dit geheel kookt, pan van het vuur nemen en de gezeefde bloem en speculaaskruiden doorroeren. Op een laag vuur goed garen. Nu in delen de eieren ondermengen totdat een glanzend en glad beslag ontstaat. Op een bakplaat mooie gelijkmatige soezen spuiten, hier een plakje kaneelcrumble op leggen en afbakken in een oven van 180⁰ C gedurende circa 30 minuten.

Na het afkoelen kunnen de soezen gevuld worden met slagroom, of met een licht gezoete Bourbon vanilleroom. Ook een heerlijke speculaasbavaroise zal er lekker bij smaken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels