artikel

Tien gouden tips voor een lekker speculaasje

Recepten

Op de najaarsbijeenkomst van het Echte Bakkersgilde gaf Frank van Sprang van Beko een aantal praktische tips voor het bakken van lekkere speculaasjes. Bakkerswereld zet ze voor u op een rijtje…

Tien gouden tips voor een lekker speculaasje
tips voor lekkere speculaas
  1. Het speculaasdeeg minimaal 48 uur voor gebruik zetten en koelen.
  2. Gebruik bij voorkeur 100 procent roomboter.
  3. Blanke stroop in het deeg zorgt voor de juiste elasticiteit en goede machinale verwerkbaarheid.
  4. Meng de grondstoffen zo kort mogelijk, in de juiste volgorde: boter en basterdsuiker, vocht, smaakstoffen, bloem en speculaaskruiden.
  5. Het deeg uit de koeling eerst op temperatuur laten komen en soepel draaien.
  6. Hanteer altijd dezelfde handelswijze voor een constante kwaliteit.
  7. De baktijd voor een speculaasje is 25 minuten. Pas de baktemperatuur hierop aan.
  8. De richtlijn voor de baktemperatuur is zo’n 160 à 170ºC.
  9. Als het speculaasje te taaiig en niet lekker bros is, komt dat vaak door een té hoge baktemperatuur en dus een té korte baktijd.
  10. De oorzaak dat de speculaasjes té hard of té ‘drijverig’ bakken, ligt vooral in het gebruik van té veel suiker in het deeg.
Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels