artikel

Hartige kerststaven

Recepten

Op de broodtafel tijdens de kerstdagen past prima een hartige hap. Met deze kerststaven voldoet u daar helemaal aan. Ze zijn gemaakt van een deeg dat wordt gevuld met smaakvol gehakt en voorzien van een rastermatje, eventueel licht bestrooid met kaas.

Hartige kerststaven

Hartige kerststaven zijn een welkome afwisseling op het zoete kerstassortiment. Niet alleen de bakker, maar ook de consument zelf kan de grootte van de stukken bepalen. In verband met de gezondheidsclaim is het goed zorgvuldig met zout om te gaan.

Recept voor 20 stuks
Deeg

 • 1440 gram patentbloem
 • 100 gram gist
 • 22 gram zout
 • 110 gram kleinbroodverbetermiddel
 • 90 gram melkpoeder
 • 810 gram water
 • deegtemperatuur 24ºC

Vulling

 • 1500 gram gehakt (half-om-half)
 • 25 gram paneermeel (grof)
 • 250 gram heel ei
 • 250 gram water
 • 2 gram nootmuskaat
 • 28 gram zout

Werkwijze
Voorbereiden: mengen van het gehakt. Kneden: op de juiste deegtemperatuur afkneden tot een glad en soepel deeg. Voorslagrijs: circa 20 minuten. Uitrollen: deegstuk uitrollen tot een plak van 60 x 120 cm. Snijden: 6 banen van 10 cm. Opspuiten: 4 banen gehakt opspuiten in de lengte van het deegstuk. Bevochtigen: deeg licht bevochtigen met water. Inrollen: gehakt inrollen en dubbele deeglaag onderzijde. Rasteren: raster de overige banen met behulp van een rasterroller en leg deze rasters over de gehaktstaven. Snijden: stukken van 60 cm. Op de plaat: 4 stuks naast elkaar met voldoende tussenruimte. Strijken: met heel ei. Bestrooien: eventueel met een beetje geraspte kaas. Narijs: circa 30 minuten. Baktemperatuur: 250ºC. Baktijd: circa 10 minuten. Snijden: staven van 30 cm (of lengte naar wens).

Reageer op dit artikel