artikel

Crolus variant op bolus

Recepten

Stadsbakkerij Broodt uit Eindhoven heeft een Nederlandse variant van de Amerikaanse cronut ontwikkeld. De crolus is een krokante Zeeuwse bolus. Bakker Dido van Klinken zag het als een uitdaging om de bolus een moderne twist te geven. De crolus is een frisse variant. Hij smaakt volgens de bakker net zo lekker en is knapperig.

Crolus variant op bolus

De bakkers van Stadsbakkerij Broodt uit Eindhoven ontwikkelden een recept, geïnspireerd door de opmars van de cronut. De cronus is een donut, gemaakt van gefrituurd croissantdeeg, gerold in suiker en gevuld met room. Het is in New York de nieuwste foodrage. De Eindhovense bakkers wilden geen exacte kopie maken van de cronut. ‘Er wordt al te veel gekopieerd in de branche’.

Een pluspunt van de crolus is volgens Dido van Klinken dat hij niet wordt gefrituurd en veel minder calorieën bevat. Stadsbakkerij Broodt gebruikt alleen biologische ingrediënten in haar assortiment én dus ook in de crolus.

Ingrediënten

Deeg
100 procent bloem
10 procent roomboter
2,2 procent zout
30 procent poolish
30 procent desem van witte tarwe
40 procent water
2 procent suiker

Vulling
(voor 2 kg deeg)
120 gram zachte boter
60 gram melassestroop
100 gram kaneelsuiker

Werkwijze

  • Rol 2 kg deeg uit op 30 cm breedte, 3 mm dikte
  • Bestrijk met boter-melassemengsel (houd 5 cm vrij voor sluiting)
  • Bestrooi met de kaneelsuiker
  • Rol op in de breedte
  • Snij schijven van 4 cm (85 gr)
  • Strooi kaneelsuiker (Voor kraokante bodem) in een ronde bakvorm van 8 cm.
  • Plaats schijf erop
  • Narijs 60 minuten
  • Bakjes op bakplaats 8 minuten bakken op 260ºC
  • Afgeleren met gelei of abrikozenjam
Reageer op dit artikel