artikel

Dessert op bord Kilimanjaro

Recepten

Bij het dessert wordt het thema Afrika gecombineerd met Nederlandse producten als appels, karamel, specerijen, abrikozen en rozijnen op brandewijn. Als verrassing zit in de slagtand, gemaakt van witte chocolade, een compote van boerenjongens en -meisjes waarvan op het bord in een schaduw van oranje chocolade de naam van het thema is gegraveerd.

 

Bij het dessert wordt het thema Afrika gecombineerd met Nederlandse producten als appels, karamel, specerijen, abrikozen en rozijnen op brandewijn. Als verrassing zit in de slagtand, gemaakt van witte chocolade, een compote van boerenjongens en -meisjes waarvan op het bord in een schaduw van oranje chocolade de naam van het thema is gegraveerd.
 

 

Recept
 
Crispy bodem
  • 75 gram gemalen amandelen
  • 75 gram grove amandelen
  • 75 gram gesmolten boter
  • 75 gram muscovado suiker

 

Meng de droge ingrediënten en voeg de boter toe.
Vul ring en bak op 160°C, ongeveer 30 minuten.

 

Biscuit Financier

  • 200 gram amandelpoeder
  • 295 gram suiker
  • 250 gram eiwit
  • 180 gram gesmolten boter
  • 70 gram bloem

 

Meng amandel, suiker en bloem.
Breng het eiwit op kamertemperatuur.
Voeg de boter toe.
Laat het mengsel een dag besterven en spuit het in vormen.
Bak het op 180°C, ongeveer 10 minuten.
Vul het met karamel.

 

Karamel

  • 10 gram water
  • 25 gram suiker
  • 25 gram glucose
  • 95 gram ongezoete slagroom
  • 23 gram boter
  • 100 gram witte chocolade
  • 1,5 gram zout

 

Kook water, suiker en glucose tot een donkere karamel.
Verwarm de boter en room en voeg deze toe.
Doe de witte chocolade en zout erbij en zeef het geheel.

 

Gebakken appeltjes

  • 6 stuks Hollandse appels
  • 40 gram boter
  • 80 gram palmsuiker
  • 50gram water
  • 50 gram ongezoete room
  • 40 gram suiker
  • 1 gram kaneel
  • 5 gram citroenpuree

 

Snijd dunne plakjes van 3 appels.
Maak een karamel van de suiker en water en voeg de boter en room toe.
Veeg een beetje karamel in de vormen en doe de appelschijfjes erin.
Maak blokjes van de rest van de appels en meng ze met suiker, citroenpuree en kaneel.
Vul de vormen hiermee.
Doe hier de biscuit in en bak het ongeveer 10 minuten op 180°C.
Plaats het op de crispy bodem.

 

Karamel parfait

  • 300 gram ongezoete slagroom
  • 120 gram pâte á  bombe
  • 60 gram gekarameliseerde suiker

 

Voeg de gekaramelliseerde suiker toe aan de suikersiroop voor de pâte á bombe.
Spatel de geslagen room erin.

 

Boerenjongens en -meisjes

  • 500 gram rozijnen op brandewijn
  • 500 gram abrikozen op brandewijn
  • 500 gram abrikozen confiture
  • 25 gram rum esprit

 

Meng alle ingrediënten en laat het een beetje uitlekken.

 

Speculaas Sabayon

  • 160 gram eidooier
  • 20 gram speculaaslikeur
  • 200 gram witte dessertwijn
  • 100 gram slagroom
  • 80 gram Muscovado suiker
  • 2 gram speculaaskruiden

 

Verwarm eidooier, wijn en suiker tot ongeveer 86°C.
Voeg likeur en kruiden toe.
Doe de slagroom á  la minute erbij.

 

Reageer op dit artikel