artikel

Zoete lieve…

Recepten

De naam alleen al, wekt nieuwsgierigheid op. Een luxe krentenbollendeeg gevuld met een massa van onder andere bruine basterd, honing, appel en vele andere ingrediënten. Een heerlijke zoete lekkernij die zo uit de hand gegeten kan worden.

Zoete lieve…

 

De naam alleen al, wekt nieuwsgierigheid op. Een luxe krentenbollendeeg gevuld met een massa van onder andere bruine basterd, honing, appel en vele andere ingrediënten. Een heerlijke zoete lekkernij die zo uit de hand gegeten kan worden.
 

 

Recept
(voor 60 stuks)
 
Ingrediënten
2800 g patentbloem
56 g zout
220 g gist
140 g vruchtenbroodpoeder
280 g margarine
140 g citroenrasp
60 g basterdsuiker
200 g eistruif
1460 g water
Deegtemperatuur: 24°C
 
Vulling
340 g margarine
680 g bruine basterd
40 g eistruif
70 g honing
20 g instantpuddingpoeder
40 g paneermeel
4 g kaneel
20 g water
1000 g gehakte appels
 
Vulling voor deeg
2520 g rozijnen
280 g krenten
 
Werkwijze
Kneden: op temperatuur.
Vulling:  de krenten en rozijnen voorzichtig door het deeg draaien.
Afwegen:  in  stukken van elk 2030 gram.
Opbollen:  glad en standig.
Bolrijs:  circa 20 minuten.
Vulling:  zonder de appels de grondstoffen met elkaar vermengen.
Verdelen/opbollen:  met behulp van verdeel- en opbolmachine.
Bolletjesrijs:  circa 5 minuten.
Uitrollen:  tot ronde plakjes (doorsnede 13 cm).
Bevochtigen:  met water.
Vullen:  op elke plak een dop suikermassa spuiten met  hierop een kleine schep appels.
Dekselen:  met een uitgerold deegplakje en aandrukken.
Narijs:  circa 50 minuten.
Afbakken:  temperatuur 230°C. Baktijd circa 15 minuten.
Afboteren:  met gesmolten boter.
Afwerken: bestrooien met poedersuiker.
 
Verkooptip
Laat een nieuw product altijd proeven in de winkel. Dat brengt ook sfeer.
 
Tekst: Tiny van Kuppeveld m.m.v. Vakschool Wageningen
Foto: Jan Willem Schouten
 

Reageer op dit artikel