artikel

Hartige soesjes

Recepten

Hartige soesjes als borrelhapje, voorgerecht, bij bittergarnituur, onderdeel buffet, voor de lekkere trek en natuurlijk bijzonder gewild bij feestelijke brunches.

Hartige soesjes

Hartige soesjes als borrelhapje, voorgerecht, bij bittergarnituur, onderdeel buffet, voor de lekkere trek en natuurlijk bijzonder gewild bij feestelijke brunches.

Hierbij wat suggesties voor hartige soesjes:
* Voeg wat bouillonpoeder toe aan het vocht voor soezenbeslag.
* Spuit ook eens soesjes met een kartelspuit op.
* Strijk de soesjes voor het bakken licht met ei, bij grote hoeveelheden kunt u de bakplaten met gespoten soesjes even diepkoelen, zodat ze makkelijker en sneller zijn te strijken.
* Voor het vullen de soesjes insnijden of inknippen, opensnijden, kapje afsnijden en omdraaien, insnijden tot en mandje, vanaf boven indrukken met een roomhoornpen, of in zijn geheel van boven indrukken of bij geen vochtafgevende vullingen vanaf onder vullen.

Hierbij een roux als basisonderdeel voor luchtige en niet vettig van smaak overkomende hartige botercrème vullingen:

Recept:
100 gram boter
150 gram patentbloem
700 gram melk
100 gram eidooier
20 gram bouillonpoeder
8 gram zout
3 gram peper
500 gram boter

Werkwijze
* Van de 100 gram boter en patentbloem een roux maken
* Aan deze roux (circa 40º C) hete melk toevoegen en even doorkoken
* Eidooiers, met bouillonpoeder, zout en peper gladroeren en toevoegen en het geheel weer even doorkoken en af laten koelen onder plastic folie
* 500 Gram boter glad en luchtig draaien en in drie delen afgekoelde massa toevoegen en luchtig draaien.
* Aan deze basiscrème circa 70% geraspte kaas, (half ham en half kaas), zalm, paté of gekookte eieren toevoegen
* Eventueel in andere variaties met toevoegingen van hotketchup, augurken en /of zilveruitjes, kerrie, uitjes, peterselie en dergelijke.

Tips:
* Houd er wel rekening mee dat bepaalde smaken, kruiden en/of zuren in de diepvries een versterkte smaak kunnen gaan ontwikkelen.
* Bij het gebruik van zout rekening houden met de toe te voegen kaassoort of eventueel andere toevoegingen

Tekst: Wil Doomen
Foto: Michel Zoeter

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels