artikel

Iers appelgebak

Recepten

Iers appelgebak is een fris appelgebak met een luchtige bodem gemaakt van een kwarkdeeg. Het is een plaatgebak (60 x 40). Voor de bereiding van het deeg is uitgegaan van een kwarkmix met daarin, onder meer, kwarkpoeder. De mix is een crèmekleurig en niet stuivend poeder met een droge stof van 96% voor de bereiding van kwarkdeeg.

 

Iers appelgebak is een fris appelgebak met een luchtige bodem gemaakt van een kwarkdeeg. Het is een plaatgebak (60 x 40). Voor de bereiding van het deeg is uitgegaan van een kwarkmix met daarin, onder meer, kwarkpoeder. De mix is een crèmekleurig en niet stuivend poeder met een droge stof van 96% voor de bereiding van kwarkdeeg.
 

 

Deze deegsoort zorgt ervoor dat de smaak en eeteigenschappen tussen brood en cake in zitten. Naast plaatgebak kan van het deeg, als variatie, ook een kwarksuikerbrood met een grof appelgarnituur gemaakt worden. Het gebakken product blijft dagenlang mals.
 
Recept
Ingrediënten

Voor het kwarkdeeg

  • 1500 gram kwark variatiemix
  • 750 gram patentbloem
  • 575 gram water
  • 375 gram ei
  • 5 gram kaneel

Overige ingrediënten

  • 1200 gram bakroom
  • 1200 gram appelparten (grof)
  • 500 gram gewelde rozijnen (kunnen gedeeltelijk door gehakte gekonfijte gember worden vervangen)

Bereiding
De grondstoffen voor het kwarkdeeg maar net door elkaar werken. Rol het deeg uit tot 3 millimeter dik en een formaat van 60 x 40 centimeter. Breng de bakroom aan. Rozijnen, gember en appelparten opbrengen. Bak de plaat, gedurende circa 30 minuten af, bij een temperatuur van 60°C. Glans de bovenkant af met een heldere gelei. Snijd uit een 60 x40 plaat vier rijen van 14 stuks (9 x 4 cm).

 
Variatie: kwarksuikerbrood
Om een kwarksuikerbrood te maken moet aan het deeg 450 gram suikernibs P2 toegevoegd worden. Vervolgens 500 gram appelparten toevoegen en kort doorwerken. Verdeel het deeg in stukken van 400 gram. Modelleer de stukken iets en plaats ze in papieren bakvormen of taartvormen. Afbakken bij een temperatuur van 200°C circa 30 minuten. Afglanzen met een heldere gelei.
 
 

Reageer op dit artikel