artikel

Sinterklaasproducten: Net even anders

Recepten

Denk simpel bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Ook voor het Sint Nicolaasfeest. Robèrt van Beckhoven werkt vanuit die gedachte. Zo creëert hij in een mum van tijd een scala aan producten. Net even anders dan wat de klant verwacht. Wel even lekker.

Sinterklaasproducten: Net even anders

Denk simpel bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Ook voor het Sint Nicolaasfeest. Robèrt van Beckhoven werkt vanuit die gedachte. Zo creëert hij in een mum van tijd een scala aan producten. Net even anders dan wat de klant verwacht. Wel even lekker.

Zwarte Piet-lolly
Pak een mal voor bolvormige producten. Vul die met chocolade, steek er een stokje in en koel dat. Doop ze daarna in de knispertjes, ook wel knetterdip genoemd, kleine korrels suiker die in de mond een spannende smaakexplosies geven. Garneer op het chocoladebolletje oogjes en een mond, en klaar.
Tip: je kunt zo’n bijzonder product, zoals de Zwarte Piet-lolly, op een speciale manier presenteren. Zet de lolly’s of een ander product op een bord, waarin wat droogijs ligt, giet daarop warm water, en de stoom zorgt voor de aantrekkingskracht van de klant in de winkel.

Schuimproducten
Maak de schuim op kleur en splijt er kleine producten van, zoals een Zwarte-Pietgezichtje, een wortel, mijter of bedenk een ander vormpje. Zorg voor een bijpassende verpakking.

Mijter van schuim

Van schuim kunnen ook grotere producten worden gemaakt. Deze mijters zijn in een vormpje gemaakt. Spuit op de mijter een kruis van de goedheiligman.

Schuim-pepernoten
Een afgeleide van de normale pepernoot: pepernoten van schuim. Aan het schuimrecept zijn speculaas- en pepernootkruiden toegevoegd. Van Beckhoven weegt de kruiden niet af, maar voegt de kruiden toe op gevoel, Je kunt overigens ook kaneel toevoegen, als variatie.

Letters van schuim

Spuit de schuimmassa alvast in het doosje, bakken, doorzichtig deksel erop en klaar. Of werk de schuimletter af met enig decoratiemateriaal.

Pietfourtjes

De vorm, samenstelling en naam zijn afgeleid van het petitfourtje. Basis is een chocolademousse.
Mini-speculaasjes
De bakkerij kent het formaat van het bekende speculaasje en de grotere speculaasjes. Maar een minvorm zie je niet. Probeer het eens. Je blijft van die kleine speculaasjes eten.

De zak van Sinterklaas
Het idee komt van de profiterole. Vul een bolvormige vorm met chocolademousse. Leg daarin een gevuld soesje. Zet het in de diepvries. Fluweel afspuiten. Leg er een chocoladekrul op. En voor de kinderen: afwerken met een strik van een dropveter.

Tips van Robèrt:
1) Organiseer voor de decembermaand een open dag met bakkers als Zwarte Piet en laat het complete Sinterklaasassortiment zien.
2) Ga naar het plaatselijk Sint-Nicolaascomité en vraag het of Sinterklaas tijdens de intocht de bakkerij even kan bezoeken. Noem die de pepernotenbakkerij.
3) Steek de bakkers en winkeldames in een Zwarte-Pietenkostuum tijdens het bezoek van Sinterklaas aan de bakkerij. Haal de media erbij.
4) Mail enkele dagen voor 5 december de bedrijven dat jij als bakker op 5 december een roomboter-amandelstaaf of roomboter-amandelstaven kunt bezorgen voor bij de koffie en dat die door een Zwarte Piet worden bezorgd. Daarmee speel je in op de impuls en spontaniteit.
5) Geef eens wat weg. Doe dat als bakker zelf, laat dat niet aan het winkelpersoneel over. 

 VOLLEDIGE ARTIKEL: ZIE BAKKERSWERELD MAGAZINE 27 SEPTEMBER

Reageer op dit artikel