artikel

Heksengebak

Recepten

Heksengebak is helemaal van deze tijd nu het laatste boek van tovenaar Harry Potter op veel verlanglijstjes zal staan voor de komende Sinterklaas. Het is een heerlijk tovenaarsbrouwsel waarbij een bonbonachtige massa verwerkt is tussen biscuit Misérable en een tweekleurenbeslagplak. Het geheel is afgedekt met een luchtige whiskycrème en afgewerkt met kardamomsuiker en stukjes heksensuiker (rotssuiker).

Heksengebak

 

Heksengebak is helemaal van deze tijd nu het laatste boek van tovenaar Harry Potter op veel verlanglijstjes zal staan voor de komende Sinterklaas. Het is een heerlijk tovenaarsbrouwsel waarbij een bonbonachtige massa verwerkt is tussen biscuit Misérable en een tweekleurenbeslagplak. Het geheel is afgedekt met een luchtige whiskycrème en afgewerkt met kardamomsuiker en stukjes heksensuiker (rotssuiker).

 

RECEPT
(12 stuks, 10 x 20 centimeter)
Ingrediënten
Biscuit Misérable
Mokka ganache
Tonkabonen
Tweekleuren beslagplak
Whiskycrème
Kardamom decorsuiker
Heksensuiker/rotssuiker
Recept biscuit Misérable
400  g  eiwit
160  g  castorsuiker
320  g  amandelpoeder
320  g  castorsuiker
Vanille
60  g  patentbloem
Werkwijze als progrèsbeslag. Beslagplak uitstrijken op siliconenpapier (60×40 centimeter). Bestrooien met fijne suiker. Bakken 200ºC circa 25 minuten.
Ingrediënten licht mokka ganache met tonkabonen
400  g  room
3  tonkabonen (even in de room laten trekken)
40  g  glucosestroop
100  g  boter
Mokka-extract
800  g  witte chocolade
Ingrediënten tweekleuren kardamombeslag
350  g  ei
175  g  beslagbloem
175  g  basterdsuiker
2  g  kardamom
Ingrediënten cacaobeslag
350  g  ei
175  g  basterdsuiker
35  g  cacaopoeder
140  g  beslagbloem
Recept heksensuiker (ook wel rotssuiker genoemd)
500  g  suiker
150  g  water
Koken tot 147ºC en even in koud water laten schrikken. Glazuur van 10 gram eiwit en 35 gram poedersuiker doorspatelen, terug op warmtebron, massa komt omhoog, weer doorspatelen, zakt weer in, massa komt weer omhoog, vervolgens uitgieten in een bekken bekleed met aluminiumfolie. Na koelen breken (suikerdecoratie). (Voor donkere suiker, wat cacaopoeder aan glazuur toevoegen).
 
Werkwijze
Op biscuit Misérable licht opgeroerde ganache aanbrengen. Tweekleurenbeslag op elkaar gebakken aanbrengen. (Voor dit beslag eerst kardamombeslag sjabloneren op siliconenpapier, in diepvries plaatsen en vervolgens afstrijken met cacaobeslag en bakken bij een temperatuur van 240ºC). Dikke laag whiskycrème aanbrengen en met getande krabber golven maken. Na koelen op maat snijden, bestuiven met cardamomdecorsuiker en met wat roze decorsuiker contrast aanbrengen. Decoreren met suikerdecoratie.
 
Calculatie
Grondstofprijs (per stuk):  €1,51
Adviesverkoopprijs (per stuk):   6,95
Brutowinst (77%):  €5,05

Reageer op dit artikel